Hlavní obsah
Online

Volby ON-LINE: V Moravskoslezském kraji řešili výhružný e-mail

Aktualizováno

V sobotu od 8 hodin pokračují krajské volby. Spolu s nimi lidé v 27 obvodech vybírají nové senátory. Letošní krajské volby zatím provází o něco menší účast než před čtyřmi lety. Ve 14 hodin budou volební místnosti uzavřeny.

Volby 2024 – anketaVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Po uzavření volebních místností bude zahájeno sčítání hlasů, ke kompletnímu sečtení by mělo dojít v noci na neděli, o vítězích v jednotlivých krajích však může být jasno už o několik hodin dříve.

V 16 hodin rovněž začne speciální volební studio Novinek, ve kterém hosté rozeberou průběžné výsledky voleb i okolnosti, které letošní volby provázely.

Údajné kupčení s hlasy na Karlovarsku

„V pátek jsme přijali anonymní oznámení, které se týká údajného kupčení s hlasy v domě pro osoby se zdravotním postižením na Karlovarsku,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Podle informací Novinek jde o zařízení v okolí Nejdku, kde je ale jen malý počet klientů oprávněných volit.

Policie prošetřuje údajné kupčení s hlasy na Karlovarsku

V Moravskoslezském kraji řešili výhružný e-mail

Policie v Moravskoslezském kraji řešila v pátek dva případy mající spojitost s volbami. „Do volební místnosti v Havířově přišel muž, který měl voličský průkaz do Jeseníku a chtěl volit v Havířově. To ale není bezpečnostní riziko. A v jednom místě v rámci Karvinska byl výhružný e-mail na školu, ve které ale zároveň byla volební místnost. Tam jsme to řešili a policie to vyřešila,“ sdělil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Upozornil, že tento e-mail nespadal do oblasti výhružných e-mailů, které chodily zkraje září na různá místa v rámci celého Česka. Ani jedna situace průběh voleb podle Kužela nenarušila.

V poničené České Vsi je účast nízká

Jen málo lidí zatím přilákaly volby do krajského zastupitelstva a Senátu v České Vsi na Jesenicku. V povodní těžce postižené obci, kde žije zhruba dva a půl tisíce lidí, mohou voliči ze dvou okrsků hlasovat ve speciálním týlovém kontejneru, který hasiči využívají při mimořádných událostech.

„V prvním volebním okrsku odvolilo v pátek do krajského zastupitelstva 4,63 procenta voličů a do Senátu 3,82 procenta, ve druhém okrsku to bylo do kraje 6,45 a do Senátu 5,80 procenta,“ řekla Novinkám zapisovatelka Martina Mičáková.

Foto: Petr Marek, Novinky

Lidé volí v Nové Vsi na Jesenicku, která se vzpamatovává z ničivých povodní.

Referenda rozhodnou o hazardu, větrnících, ale i o tvaru věže kaple

Řada obcí na východě Čech využila konání krajských voleb k vyhlášení místních referend. V Rohozné na Svitavsku se mohou občané vyjádřit k umístění větrné elektrárny, podobně v Rasoškách na Náchodsku souvisí referendum se záměrem výstavby fotovoltaické elektrárny. Město Polička žádá občany, aby se vyjádřili k případnému zákazu hazardních her.

V Cerekvici nad Bystřicí na Královéhradecku mohou lidé vyjádřit souhlas či nesouhlas s tím, aby byla střecha věže kaple Zvěstování Panně Marii obnovena do původní barokní podoby ve stylu báně s lucernou.

V Bohumíně volí u hasičů v garáži

V bohumínské části Kopytov vznikla provizorní volební místnost v garáži hasičské zbrojnice. Město je jedním z těch, která zasáhly minulý víkend ničivé povodně.

Volby ve vytopené hasičárně Bohumín-ŠunychVideo: Pavel Karban, Novinky

Místo vytopené restaurace volí lidé v bohumínském Šunychlu u hasičů v garáži

Volební místnosti otevřeny

Od 8 hodin mají lidé znovu možnost odevzdat své hlasy v letošních krajských a senátních volbách. Volební místnosti se uzavřou ve 14 hodin. O dvě hodiny později můžete sledovat speciální volební studio Novinek.

Páteční volební den

V pátek přišla k volebním urnám podle odhadů zhruba pětina oprávněných voličů, je to o něco méně než před čtyřmi lety.

Páteční průběh voleb si můžete připomenout zde:

Volby ON-LINE: K volbám dorazila zatím asi pětina voličů

Načítám

Výběr článků

Načítám