Článek
Opice totiž alkohol zpracovat neumějí. Na rozdíl od lidoopů (a lidí) si tedy nemohou dovolit konzumovat spadlé, přezrálé a nakvašené plody.
„Zajímavé je, že hladina alkoholu v popadaném ovoci se obvykle pohybuje mezi jedním a čtyřmi procenty – tedy jako ve slabém pivu,“ řekl profesor Hockings z University of Exeter. On a jeho kolega spekulují, že tento nový zdroj kalorií „možná dostal lidoopy z pokraje“ zániku.
„I dnes vidíme, jak lidoopi konzumují fermentované ovoce, a dokonce popíjejí palmové víno vyrobené lidmi. Je těžké s jistotou říci, proč to dělají, což odráží složitou historii našeho vztahu k alkoholu,“ připomněl Hockings.
Dokázal spojovat společnosti
Společný předek lidí a lidoopů získal už někdy před deseti miliony let schopnost vytvářet bílkoviny, které zpracování alkoholu v těle usnadňují. Lidé, gorily, šimpanzi a bonobové tak dokážou v těle štěpit alkohol. Naopak ostatní opice, od nichž se lidoopí větev odštěpila někdy před 25 miliony let, to nedokážou.
Dunbar, profesor evoluční psychologie v Oxfordu, připomněl, že i když je alkohol nyní vnímán jako lékařský problém, představuje také důležitou součást „sociální struktury mnoha lidských společností v minulosti i dnes“.
„Zneužívání alkoholu je jen malou částí mnohem širšího sociálního vzorce požívání alkoholu lidmi. V různých dobách a kulturách byl (alkohol) důležitou součástí toho, jak se lidé dávají dohromady,“ podtrhl Dunbar.