Hlavní obsah

Zkoušeli si operace na uspaných prasatech. Unikátní letní škola v Plzni trhala rekordy

Plzeň

Na operačním stole prase pod narkózou a v akci medikové se skalpelem – to byl běžný obrázek z ojedinělé Letní školy experimentální chirurgie. Ta v první polovině července probíhala v Biomedicínském centru Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. A zájem byl rekordní.

Na operačním stole uspané prase – to je plzeňská Letní škola experimentální chirurgieVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

„Máme pětatřicet účastníků z širokého spektra zemí, nejvíce, co jsme kdy měli,“ řekl Novinkám před několika dny Václav Liška, vedoucí letní školy, která se letos konala už pojedenácté.

Nejvzdálenější zájemce dorazil z Kanady, nechyběli medici třeba z Belgie, Francie nebo Švýcarska. A samozřejmě z Česka. „Těch je sedm a na rozdíl od jejich zahraničních kolegů mají díky sponzorům školu zdarma, ostatní platí dva tisíce eur,“ podotkl Liška.

Zákroky na živých zvířatech podle něj dělají z této akce evropský unikát, a tak kdyby to kapacita umožňovala, mohlo být účastníků daleko víc. „Hlásilo se nám asi osmdesát studentů, vybrali jsme z nich ty nejlepší,“ konstatoval Liška.

Nový český objev rozsvítí chirurgům mozkové nádory

Věda a školy

Podle čeho? „Posílají nám životopisy, chceme vědět, jaké mají zkušenosti. A jakou motivaci, proč to chtějí zkusit,“ objasnil.

Ti vyvolení se seznámí se základy chirurgie. „Držet nástroje, preparovat tkáně, provádět nejzákladnější výkony, jako je odstraňování ledviny, spojování střeva, resekce sleziny. Dojde i na komplikovanější věci, kupříkladu na základy cévní chirurgie. Letos se věnujeme také mikrochirurgii a základům plastické chirurgie,“ zrekapituloval Liška v době konání akce.

„Super zkušenost“

V čase reportáže Novinek z tohoto týdne tam bylo např. pár třeťáků, převažovali ale medici ze čtvrtých a pátých ročníků.

Američan žil s prasečí ledvinou sedm týdnů

Věda a školy

To byl třeba případ Magdaleny Petrovičové, Slovenky, která skončila pátý ročník Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Plzeňskou letní školu jí doporučil tamní přednosta chirurgické kliniky.

„Přišlo mi to jako super zkušenost a nezklamalo mě to. Je to takové, jak jsem si to představovala – pří normálních lidských operacích si toho nemáme tolik příležitostí vyzkoušet nebo asistovat při tolika různých zákrocích. Tady si umíme reálně představit, jak to funguje,“ popsala své zkušenosti Petrovičová.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Účastníci letní školy provádějí operační zákroky pod vedením lektora

„Přemýšlela jsem, že po skončení školy začnu na všeobecné chirurgii. Tato zkušenost mě v tom utvrdila, ujistila jsem se, že mně to baví. A že bych v tom chtěla pokračovat,“ doplnila.

Na operačním stole leží sice uspané, ale živé zvíře. „Je to velká zodpovědnost. I když víme, že prasátka po operaci usmrtí,“ uvedla Petrovičová.

16 čuníků

Letní školu experimentální chirurgie, která začala s prvním prázdninovým dnem a skončila v pátek 12. července, letos nepřežilo šestnáct vepřů, z narkózy už se neprobrali.

Zájem o plzeňskou lékařskou fakultu láme rekordy, šanci má každý desátý

Věda a školy

„Zvířata maximálně využijeme, na každém se udělá přes třicet výkonů a další desítky pak na odebraných tkáních,“ upozornil Liška.

Foto: Ivan Blažek , Novinky

Uspaná prasata se už z narkózy neprobudí

Na sále nekončí kdejaký čuník, ale čuník s příslušným certifikátem laboratorního zvířete.

„Postupně jsme se dopracovali k tomu, že nejvhodnějším plemenem je přeštické prase. Dodává nám je zemědělské družstvo v Mladoticích,“ sdělil Liška a upřesnil: „Dospělé kusy jsou monstrózní, mají dva až tři metráky. My využíváme mladá zvířata o váze do čtyřiceti kilo.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Plemeno přeštických prasat je k vidění třeba v plzeňské zoo

Anatomické rozdíly proti člověku se samozřejmě najdou. „Střevo se chová jinak, slezina je protáhlá, játra laločnatá. Nicméně na nácvik to je dobré,“ poznamenal Liška.

Vepřové z operačního stolu na jídelním stole rozhodně nekončí. „Existují zákonné normy – veškerý kadaver (obecně tělo uhynulého, nedonošeného, mrtvě narozeného nebo utraceného zvířete – pozn. red.) se posílá k veterinární likvidaci, to je zcela bez diskuse,“ uzavřel Václav Liška.

Brána jazyků bude v Plzni otevřena. Letos se obejde bez ruštiny

Věda a školy

Univerzita Palackého otevřela nové centrum zaměřené na Barmu. Ve střední Evropě je jedinečné

Věda a školy

Výběr článků

Načítám