Hlavní obsah

Zájem o plzeňskou lékařskou fakultu láme rekordy, šanci má každý desátý

Plzeň

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni eviduje historicky nejvyšší počet zájemců o studium – celkem 3606. Oproti loňskému rekordnímu roku je to nárůst o zhruba 550 přihlášek. Šanci na přijetí má ale v průměru jen něco málo přes deset procent uchazečů.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Moderní kampus plzeňské lékařské fakulty je pro uchazeče velkým lákadlem

Článek

Nárůst zájmu si škola vysvětluje novým kampusem. „Je pěkný, může se pochlubit přívětivým prostředím. A to si studenti mezi sebou řeknou,“ řekla Novinkám mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Areál v sousedství lochotínské fakultní nemocnice navázal na moderní komplex Biomedicínského centra, funguje od září roku 2022 a stál skoro 1,84 miliardy korun. S otevřením kampusu odpadla nutnost přejíždět mezi dosavadními historickými budovami, které měla fakulta na Lochotíně i ve středu města.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Nový areál je v provozu od akademického roku 2022/2023

Přijímací zkoušky se tady konají ve středu 12. června. Zdaleka nejvíce potencionálních mediků - skoro 2500 - se pokouší probojovat na šestiletý obor všeobecné lékařství.

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Věda a školy

„Předpokládáme, že jich nakonec přijmeme 300,“ podotkla Černíková. Přes tisíc lidí by pak chtělo studovat pětiletý obor zubní lékařství, tuhle šanci ale dostane jen 50 z nich.

Zobrazovací a ozařovací technologie

Novinkou je dvouletý magisterský obor zaměřený na zobrazovací a ozařovací technologie, který je určený absolventům příslušného bakalářského studia.

„Umožní jim získat kompletní spektrum specializací pro radiologické asistenty,“ vysvětlil proděkan fakulty Jiří Ferda. Tady je šance na přijetí nejvyšší. Dvacet studentů bude škola vybírat ze 108 přihlášených.

Zmíněná čísla se týkají pouze výuky v českém jazyce. O fakultu ale projevují zájem i studenti z jiných zemí. Celkem 373 zahraničních uchazečů se letos hlásilo na všeobecné lékařství, tedy na „General Medicine“, 84 na obor „Dentistry“. Letos má být na tyto obory přijato 130 uchazečů, z toho 25 na zubní lékařství. Studium si zahraniční studenti musí platit.

Západočeská univerzita se zbaví zbytečného obra, prodává bývalé ředitelství plzeňské Škody

Věda a školy

Brána jazyků bude v Plzni otevřena. Letos se obejde bez ruštiny

Věda a školy

Výběr článků

Načítám