Hlavní obsah

Začíná další ročník Logické olympiády

Řešení logických úloh je schopnost, kterou stojí za to rozvíjet už od raného dětství. Právě na tom staví soutěž Logická olympiáda Mensy Česko, jejíž 17. ročník nyní startuje. Až do konce září se do tohoto klání mohou hlásit jak jednotlivci, tak i celé třídy. Od letoška navíc v rámci Logické olympiády existuje rovněž kategorie pro dospělé.

Foto: Mensa Česko

Z minulých ročníků Logické olympiády

Článek

Již první zářijový den spustilo sdružení Mensa Česko přihlašování do Logické olympiády. Po sedmnácté chystá tým dobrovolníků tříkolovou soutěž pro děti od mateřských škol až po středoškoláky. Zájemci se mohou registrovat do 30. září na webu, účast je zdarma.

Loni se poprvé této olympiády zúčastnilo více než 100 tisíc soutěžících, značný zájem očekávají pořadatelé i letos.

„Hned v neděli 1. září se nám přihlásilo 200 soutěžících, po pěti dnech máme 5555 registrací. To byli chlapci a dívky, kteří na spuštění doslova čekali,“ sdělila koordinátorka soutěže Lucie Měchurová.

Vítězi Logické olympiády se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Věda a školy

Aktuálně, v úterý 10. září, už přihlášek evidují kolem 14 tisíc. Největší množství přihlášek se jako obvykle očekává v posledních dnech měsíce.

Logická olympiáda letos proběhne v zavedeném schématu online prvního kola, následně prezenčních krajských kol a celorepublikového finále pro kategorie A, B a C (tj. 3. třídy ZŠ až po střední školy).

Odhalit skryté talenty

Cílem tohoto ročníku je pro organizátory zejména rozšíření nejmladší kategorie pro děti z mateřských škol do více regionů republiky.

Je třeba připomenout, že výsledky žáků leckdy podle organizátorů překvapí učitele i rodiče. Skutečnost, že se díky soutěži každoročně daří objevit skryté talenty, potvrzuje i ředitelka ZŠ a gymnázia Open Gate v Babicích u Prahy Petra Dobešová. Ta je spolu s Nadací The Kellner Family Foundation dlouholetým partnerem akce.

„Logická olympiáda je pro děti skvělou příležitostí, jak si otestovat svoje schopnosti. Každý rok odhalí talenty s velkým studijním potenciálem, kterým může úspěch v soutěži otevřít bránu na kvalitní střední školu,“ uvedla Dobešová.

Kategorie pro dospělé

Letošní ročník byl na jaře nově zahájen kategorií D, pro dospělé, do níž se díky české a anglické mutaci přihlásilo přes 2500 řešitelů ze 34 zemí. Registraci do dalšího ročníku plánují spustit pořadatelé v listopadu, v této kategorii je účast symbolicky zpoplatněná.

„Bereme to spíš jako podporu. Částku, kterou jsme loni vybrali, použijeme na rozvoj registračního systému,“ doplnila Měchurová.

Se školními olympiádami žádný problém není, míní ČOV po jednání s Bekem

Domácí

Výběr článků

Načítám