Hlavní obsah

Z veletržního areálu v Brně se stává živá laboratoř pro chytré nápady

Především pro zástupce samospráv je určen veletrh Urbis, který se na brněnském výstavišti koná od úterý 4. do čtvrtka 6. června. Hlavním cílem obnoveného veletrhu je zapojení výzkumu, vědy včetně škol a jejich týmů, inovátorských firem a také podnikatelů do chytrého řízení měst a obcí. Nosnými tématy jsou efektivní veřejná správa, mobilita budoucnosti či energie a klima.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Veletržní areál je chráněným stavebním komplexem. I na to se musí brát v provozu „živé laboratoře“ zřetel.

Článek

„V České republice je na 6000 obcí a z nich 80 procent je do tisíce obyvatel. Zatímco velká města se dostanou snadněji k různým inovačním řešením, které s jejich řízením a provozem souvisejí, a také k nutným financováním na ně, pro menší obce je to složitější. A právě na řešení jejich problémů se rovněž zaměří veletrh Urbis,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jan Kubata.

Jak doplnil, pro výstaviště samotné bude znamenat veletrh i zahájení zcela nového projektu.

Na Urbisu se totiž představí Projekt Archimedes a jeho Living lab, tj. živá laboratoř (koncept založený na provázanosti výzkumu s reálným životem a jeho potřebami a na spolupráci s občany, místními úřady či firmami - pozn. red.), pro kterou byla v areálu postavena dřevostavba. Živá laboratoř bude k dispozici celoročně, tedy i po ukončení veletrhu.

FOTO: Pokusy, technologie a učení hrou. Začal Veletrh vědy

Věda a školy

Areál je třeba udržovat stejně jako obec

V areálu je např. 1200 stromů a další zeleně, které potřebují údržbu, sítě komunikací, rozvodů, kolem výstaviště vede jedna z nejvytíženějších tras v Brně, jsou zde vodní plochy, osvětlení, klimatizace a mnoho dalšího, co může posloužit jako předmět inovace, modernizace.

„Vypracovali jsme podmínky pro startupové firmy či inovační centra, která se chtějí do chodu živé laboratoře na veletrhu zapojit a už nyní je o to zájem,“ uvedl ředitel. Jak doplnil, zásadní vždy je, aby se zúčastnění na prováděném projektu nedostali do konfliktu s památkáři, dokázali si ho ufinancovat a nenarušili chod vlastního výstaviště.

„Za účast v této živé laboratoři nechceme žádné poplatky,“ poznamenal ředitel s tím, že právě zde získané poznatky pak budou moci využívat i samosprávy pro svá sídla.

„A my jsme schopni mimořádně dobré nápady z jakékoli oblasti nabídnout světu a zkrátit tím co nejvíce cestu od nápadu k realizaci,“ dodal za projekt Archimedes Antonín Koplík. Ten také uvedl, že o dřevostavby s učebnami a možnostmi, které nabízejí, je velký zájem. Do konce roku jich bude v ČR již jedenatřicet a zájem je o ně i v zahraničí.

Výzkumníci z Brna i ze zahraničí „naučili“ bakterii zpracovávat cukr z biomasy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám