Hlavní obsah

Z psychiatrů v Ostravě se na týden stali indiáni na táboře pro děti s duševním onemocněním

Ostrava

Nejen psychicky zdravé děti prožívají o letních prázdninách dobrodružství na táboře, v Ostravě si tábornický život užily i děti s duševním onemocněním. Postarali se o ně odborníci z oddělení psychiatrického Fakultní nemocnice Ostrava. Pro většinu účastníků je to jediná možnost, jak se dostat na tábor a strávit čas se svými vrstevníky.

Letní tábor pro děti s duševním onemocněnímVideo: Fakultní nemocnice Ostrava

Článek

Ostravský tým denního stacionáře pro mladší školní děti, který je jediným v Česku, připravil pro svých třináct dětských klientů týdenní příměstský tábor. Z psychologů, psychiatrů, speciálních pedagogů a dětských sester se tak na týden stali indiáni, oddělení se proměnilo v indiánskou vesnici.

„Tábor pro děti s duševním onemocněním se letos konal podruhé a zájem o něj vysoce převýšil kapacitu. Tábor je pro děti, které kvůli své diagnóze už prošly terapií ve stacionáři, a má pevně stanovený program,“ sdělila mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Psychiatrické oddělení se proměnilo v indiánskou vesnici.

Vedoucí lékař tamní dětské psychiatrie Jan Uhlíř řekl, že i přes letní prázdniny zde mají děti režim.

Sezení s psychologem do týdne? Díky online terapii je to možné

Zdraví

„Což je pro děti samo o sobě terapeutické. Navíc se zde naučí mechanismy, jak zvládat pro ně obtížné situace,“ přiblížil terapeutickou část týdenního programu Uhlíř s tím, že téma tábora zůstalo stejné jako loni.

Tábor dětem pomáhá s nástupem do školy

„Aktivity jsme po loňské zkušenosti trochu upravili, vylepšili a časově uzpůsobili tempu dětí,“ podotkla vedoucí sociální služby multidisciplinárního týmu pro děti Adéla Kramná.

Zdravotníci na táboře hlavně usilovali o to, aby se děti v novém kolektivu cítily dobře a něco nového se naučily.

„Ukázalo se, že když děti toto absolvují, tak lépe nastupují do školy, do kolektivu. Naučí se, jak ty svoje stavy, svoje frustrace, lépe zvládat,“ dodal vedoucí lékař.

Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Děti se na táboře věnovaly i výtvarným aktivitám.

Denní dětský stacionář oddělení psychiatrického Fakultní nemocnice Ostrava zatím stále jako jediný v České republice poskytuje komplexní ambulantní péči mladším školním dětem.

Funguje od roku 2022, kdy byl otevřen nový psychiatrický pavilon. Obvykle měsíční terapii, spojenou se školní výukou, absolvuje skupina maximálně jedenácti dětí.

Ubývá míst, kam mohou jet děti na tábor

Domácí

Výběr článků

Načítám