Hlavní obsah

Z Kourou poprvé odstartovala evropská raketa nové generace

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v úterý poprvé odstartovala nová evropská raketa Ariane 6. Nosič nové generace má po téměř desetiletí vývoje nahradit předchozí model Ariane 5, který se do vesmíru poprvé vydal v roce 1996 a naposledy loni v červenci.

Z Kourou poprvé odstartovala evropská raketa nové generaceVideo: European Space Agency, ESA

Článek

Ariane 6 má na nízkou oběžnou dráhu Země vynést devět miniaturních satelitů CubeSat a řadu experimentálních prvků, které na orbitě nezůstanou. Jsou mezi nimi například dva návratové moduly, které si vyzkouší cestu z vesmíru zpět na Zemi.

Nosič nové generace, který má po téměř desetiletí vývoje nahradit předchozí model Ariane 5, je určen k vynášení družic do vesmíru pro komerční i veřejné klienty. Je výrazně levnější než jeho předchůdce.

Ariane 6 má zvýšit konkurenceschopnost Evropy v cestování do vesmíru. Evropská kosmická agentura uvedla, že už má objednávky na 30 letů s touto raketou.

„Díky mnoha novým funkcím Ariane 6 budeme schopni vynést více a doletět dále, přičemž horní stupeň nosné rakety bude udržitelně zlikvidován, aby se z něj nestalo kosmické smetí,“ uvedla v prohlášení Evropská kosmická agentura. Udržitelnost systému spočívá v tom, že se horní stupeň vrátí k Zemi, kde shoří v atmosféře, místo toho, aby zůstal na oběžné dráze.

První start Ariane 6 byl původně plánovaný na rok 2020, technické potíže, pandemie covidu-19 a ruská invaze na Ukrajinu ale způsobily opakované odklady.

Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčový test motoru před prvním letem

Věda a školy

Výběr článků

Načítám