Hlavní obsah

Yemi se k Měsíci nepodívá. Vesmírná mise dearMoon byla zrušena

Tokio/Praha

Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty s odkazem na zprávy z Japonska informoval ve videu na svém instagramovém profilu.

Foto: Dearmoon Project, Reuters

Tanečník a choreograf Yemi A.D. byl v roce 2022 vybrán jako účastník projektu dearMoon

Článek

Vesmírná výprava, kterou začal Maezawa plánovat v roce 2018 a při níž měla cestující k Měsíci vynést raketa Starship vyvíjená společností SpaceX Elona Muska, se podle původního plánu měla uskutečnit do konce loňského roku. To se nestalo a po oznámení zástupců projektu dearMoon na síti X je jasné, že se tak nestane ani později.

„Bohužel se start v roce 2023 stal nerealizovatelným a bez jasného harmonogramu v blízké budoucnosti učinil Maezawa s těžkým srdcem nevyhnutelné rozhodnutí projekt zrušit. Omlouváme se za tento výsledek všem, kteří se na tento projekt těšili a podporovali ho, vážíme si toho,“ uvádí nyní – v sobotu 1. června – zveřejněné oficiální prohlášení ke zrušení mise.

„Navíc stále není jisté, kdy může Starship odstartovat,“ poznamenal dále Maezawa podle agentury Reuters. Testy lodi provázejí různé potíže.

Obří raketová sestava Super Heavy Starship odstartovala. O loď však Muskova firma přišla

Věda a školy

Ve zmíněném aktuálním prohlášení se rovněž píše, že „Maezawa a členové posádky dearMoon budou pokračovat ve výzvách ve svých oborech“, avšak nezmiňuje se, zda a kdy bude tým znovu usilovat o obnovení mise.

„SpaceX si budeme hluboce vážit, protože se i nadále vydává do neprobádaných oblastí, zatímco my sami se vydáme vstříc další výzvě,“ stojí v závěru.

Yemi se naděje nevzdává

„Mise dearMoon mi dala něco, co mi nikdo nemůže vzít. Dala mi sílu nebát se velkých snů, dala mi více odvahy jít vstříc nečekaným šancím a přivedla mi do života nové přátele,“ uvedl Yemi A.D. na Instagramu.

Dodal, že bude věřit své tvorbě a umění, aby jej přivedly k dalšímu cíli, „ať už to bude další kosmické dobrodružství na jiné vesmírné lodi, nebo učení humanoidních robotů řeči těla“. Zároveň svým fanouškům vzkázal, že člověka nedefinují jeho pády, nýbrž to, jak se po nich znovu postaví na nohy.

Yemi A. D. pro Novinky: Ve vesmíru strávím šest dnů

Domácí

Maezawa zbohatl na prodeji módy, když spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roce 2021 se stal prvním japonským civilistou, jenž se vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Mise dearMoon se plánoval účastnit spolu s osmičlennou posádkou, jejímiž členy měli kromě Yemiho A.D. být mimo jiné hvězda K-popu T.O.P. či americký DJ Steve Aoki.

Maďarsko plánuje vyslání druhého muže do vesmíru

Evropa

Výběr článků

Načítám