Hlavní obsah

Vulkanolog Krmíček zmapoval svých 20 let cest za sopkami. Čeká ho další bádání na Islandu

Brno

Přestože jsou sopky vzdáleny od České republiky tisíce kilometrů, mohou v budoucnu ovlivnit život jejích obyvatel více, než si mnozí myslí. U některých je totiž jen otázkou času, než se znovu probudí k životu a začnou chrlit magma společně s obřími mraky popílku. Říká to vulkanolog Lukáš Krmíček, který za výzkumem sopek cestuje 20 let po celém světě.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Vulkanolog Lukáš Krmíček se svojí novou knihou

Článek

Krmíček je dokonce členem mezinárodního vědeckého týmu, který řeší současnou sopečnou aktivitu u města Grindavík na Islandu.

Činnost sopek vysvětluje a své zkušenosti s vulkány mapuje ve své nové knize Svět sopek zblízka: Zrození vulkánu. Krmíček působí na Fakultě stavební brněnského Vysokého učení technického (VUT) a zkoumá chemické složení lávy.

Sopky ovlivňují i střední Evropu

„Horký průběh léta 2023, zvýrazněný v řadě zemí šířením obtížně zvladatelných požárů, může mimo jiné souviset s podmořským výbuchem pacifického vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha’apai z roku 2022,“ řekl Novinkám vulkanolog.

Výbuch sopky na Tonze vytvořil nejvyšší zaznamenaný sloup popela

Věda a školy

Při erupci se do stratosféry dostalo obří množství vodní páry, která je zdrojem skleníkového efektu. Právě ten působí změnu klimatu.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Lukáš Krmíček při odběru lávy u islandského Grindavíku

Činnost sopky na jedné straně světa ovlivňuje počasí a tím i zemědělskou úrodu na straně druhé. Je jen otázkou času, kdy se opět probudí islandská sopka Laki. Naposledy to bylo v roce 1783, čímž podle některých nepřímo vedla o šest let později k Velké francouzské revoluci.

Obří množství sopečného popela způsobilo změnu klimatu, ochlazení, neúrodu, hlad a vedlo k lidovým bouřím. Na Moravě podle archivních materiálů mrzly sedlákům při letní sklizni ruce.

Foto: archiv Lukáš Krmíček

Lukáš Krmíček na přednášce o vulkanické činnosti

Krmíček zkoumal sopky od Grónska až po Antarktidu. Vyvřelé magma analyzoval na Havaji, v Íránu a nyní sleduje vývoj na Islandu, kde se u Grindavíku brzy vulkán opět rozbouří.

Etna o sobě dala opět vědět, sloup popela dosáhl výšky 6000 metrů

Evropa

Reykjavík v ohrožení

Zmíněné islandské město muselo být před časem zcela vyklizeno a dlouho bude neobyvatelné. Vulkanickou činnost u něj sledují turisté z letadel přistávajících v nedalekém Keflavíku, jenž se nachází i s hlavním islandským městem Reykjavíkem na poloostrově Reykjanes.

Vulkanická kapsa u Grindavíku je jen jednou z pěti pod poloostrovem. Ta u Grindavíku by podle vědců mohla opět začít chrlit magma za dva týdny. Hrozí dokonce, že další kapsa vznikne přímo u Reykjavíku.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Krmíček se zabývá analýzou chemického složení lávy.

Krmíček zkoumá složení lávy z těchto kapes. „Díky tomu nyní víme, že jsou propojeny a živeny magmatem ze společného magmatického krbu v hloubce pěti kilometrů. Umíme spočítat, že tento krb stále plní, což znamená, že magma se bude nadále tlačit na povrch,“ uvedl.

Největším zážitkem je pro něj přímo v terénu sledovat vznik vulkánu, vývěr magmatu, vytvoření magmatického kužele a jeho zhroucení. Je to prý, jako když se utrhne přehrada. Kužel na nejslabším místě povolí a magma se vylije do terénu.

„Loni jsem u Grindavíku odebíral magma na místě, které o den později zalila láva. Tento jev nelze časově předpovědět. Takže je to riziková práce, ale být tak blízko vulkánu je nepopsatelný pocit,“ dodal vulkanolog.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Nová kniha vysvětluje nejen vznik vulkánu, ale popisuje i Krmíčkovu vědeckou práci.

V boji s řádícím vulkánem Svartsengi na Islandu pomáhá i česká věda

Věda a školy

Na Islandu opět vybuchla sopka. Lávové fontány vystřelují do 50 metrů

Evropa

Související články

FOTO: Chrlící Etna předvedla ohnivou show

Nejaktivnější evropská sopka Etna o sobě opět dala vědět tento týden, když začala chrlit lávu. Protože erupce nejsou zase tak silné, mohla si skupina turistů,...

Výběr článků

Načítám