Hlavní obsah

Vulkán na Islandu se uklidnil, brzy lze však očekávat další problémy

Na Islandu se minulý pátek po dlouhých týdnech uklidnila vulkanická činnost, při níž z téměř čtyřkilometrové praskliny tryskala žhavá láva až do výšky 150 metrů. Současný klid ale podle českého vulkanologa Lukáše Krmíčka z brněnského Vysokého učení technického nepotrvá dlouho. Brzy lze očekávat další erupci. Situace může být vážnější než dosud.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Profesor Lukáš Krmíček z brněnského VUT při zkoumání lávy na poloostrově Reykjanes na Islandu

Článek

Lukáš Krmíček je členem mezinárodního vědeckého týmu, který dlouhodobě mapuje současnou situaci s rozbouřenými vulkány na Islandu a navrhuje bezpečnostní opatření. Vysvětlil, že láva vytékala na povrch z takzvaného magmatického krbu. To je obrovská prostora ležící v hloubce asi pěti kilometrů pod islandským poloostrovem Reykjanes.

Poté, co se situace na povrchu minulý týden uklidnila a láva přestala vytékat, začala se hromadit v magmatickém krbu. Až se krb zaplní, lze očekávat další bouřlivou vulkanickou činnost.

Silnice do Reykjavíku v ohrožení

Nová prasklina s vytékajícím magmatem by se podle vědců mohla vytvořit v blízkosti silnice spojující mezinárodní letiště v Keflavíku s hlavním městem Reykjavíkem. Jde o nejrušnější komunikaci na ostrově a její zalití lávou by způsobilo značné technické problémy. „Dokonce se nyní řeší, zda silnici preventivně neochránit hliněnými valy, které by zabránily tomu, aby ji zatarasila láva,“ uvedl profesor Krmíček.

Příroda předvedla na Islandu dvojitou světelnou show

Koktejl

Na poloostrově Reykjanes bylo zatím popsáno pět vulkánů. Krmíček se zabývá analýzou složení lávy z nich. Podařilo se mu touto cestou potvrdit, že všechny tyto vulkány jsou v podzemí propojeny. Rizikové pásmo, v němž hrozí bouřlivá vulkanická činnost, podle odborníků dosahuje až na jižní okraj Reykjavíku.

Na Islandu se otevřela další sopečná trhlina

Evropa

Kvůli vulkanické činnosti bylo již zcela vyklizeno rybářské městečko Grindavík, které je dlouhodobě neobyvatelné. Od loňského prosince bylo na poloostrově Reykjanes zaznamenáno celkem šest vulkanických činností. Situace se vždy po několika týdnech uklidnila a po krátkém období klidu se vulkán probudil znovu. Naposledy šlo o tektonickou prasklinu v kráterech Sundhnukar.

„Láva v tomto případě tekla směrem k bývalé základně americké armády, kde je stále poměrně dost nevybuchlé munice. Naštěstí se zastavila a prostor tedy nebylo nutné evakuovat,“ dodal Krmíček.

Momentálně lze sledovat vulkanickou činnost na poloostrově Reykjanes nejlépe z letadel přilétávajících a odlétávajících z Keflavíku a dále z oblasti nedaleko letiště, kde se nachází vodní ráj Modrá laguna. V těchto dnech ale nelze sledovat výtrysky žhavé lávy, spíše jen hustý kouř.

Foto: archiv Lukáše Krmíčka

Při nedávné erupci byly kousky čedičové lávy droleny a vytahovány do podoby tenkých kapiček a vláken. Tyto specifické formy sopečného skla, které dostaly název podle havajské bohyně sopek Pelé jako Peléiny vlasy nebo Peléiny slzy, roznášel vítr po celém poloostrově Reykjanes.

Vulkanolog Krmíček zmapoval svých 20 let cest za sopkami. Čeká ho další bádání na Islandu

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám