Článek
Vlivem klimatických změn a tlaku na ekologizaci vinohradnictví odrůdy PIWI (z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“) postupně nahrazují část výsadeb tradičních odrůd.
Podle údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) dosáhla celková rozloha vinic v ČR v roce 2024 17 304 hektarů, což je nejnižší hodnota za posledních 13 let. Naproti tomu PIWI vinice meziročně vzrostly o 44 hektarů na rekordních 1004 hektarů.
„Tyto odrůdy budou hrát stále větší roli. V Česku s nimi pracují vinaři napříč spektrem, od drobných pěstitelů po největší producenty, kteří plánují jejich výsadbu dále rozšiřovat. Klíčové ale bude, jak rychle si je oblíbí spotřebitelé. Svět vína je konzervativní a akceptace nových odrůd vyžaduje delší čas i marketingovou podporu, aby si získaly širší publikum,“ uvedl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.
Rostliny snášejí zásahy do chromozomů lépe, než se čekalo. Usnadní to jejich šlechtění

V sektech se osvědčují
„Rozšíření sortimentu, odolnost proti chorobám a zajímavý senzorický potenciál – to jsou hlavní důvody, proč se PIWI odrůdám věnujeme,“ řekl Novinkám Jan Filipovič, ředitel vinařství Templářské sklepy.
Skupina Bohemia sekt, která hospodaří na vinohradech jižní Moravy, plánuje PIWI využívat jako surovinu pro výrobu sektů. „PIWI nám umožňují lépe reagovat na klimatické výzvy a díky vyššímu obsahu kyselin je ideální pro produkci sektů. Mezi perspektivní odrůdy v tomto směru patří Calardis blanc a Sauvitage,“ vysvětlil vinohradnický manažer společnosti Petr Ptáček.
„Naše první výsadba Solarisu byla zaměřena na produkci raných hroznů na výrobu burčáku. S touto odrůdou pokračujeme, protože nás přesvědčily nižší nároky na ochranu a vyšší výnos,“ uvedla své zkušenosti Iva Šantavá, ředitelka Víno Blatel.
Lépe zvládají extrémní podmínky
Loňský rok byl pro vinaře jedním z nejnáročnějších a PIWI odrůdy v něm prokázaly lepší zdravotní stav a lepší odolnost vůči houbovým chorobám než tradiční odrůdy.
„Rok 2024 byl velmi složitý a právě v něm se pozitivně projevila síla těchto odrůd, zejména jejich odolnost proti chorobám,“ potvrdil Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
„Na našich vinicích se jednoznačně potvrdila jejich vyšší rezistence vůči chorobám, což je pro dlouhodobou udržitelnost vinohradnictví zásadní,“ dodal Petr Ptáček.
Nejlepší z odolných vín se stala Saphira z jižní Moravy
