Hlavní obsah

Vědci zkoumali dopad změn klimatu na lužní lesy v povodí Dunaje. Povodně jim pomohly

Praha

Vědci a odborníci z osmi zemí dunajského povodí se shodli na tom, že je klíčové pravidelné zaplavování lužních lesů, jinak hrozí jejich zánik. Současné povodně jim tak pomohly. Lužní lesy hrají důležitou roli ve vodním hospodářství a biodiverzitě.

Význam lužních lesů v povodí DunajeVideo: Fakulta životního prostředí ČZU

Článek

Ve Valticích se v polovině září uskutečnilo setkání vědců z mezinárodního projektu Dalia, jež se má zaměřit na ochranu lužních lesů. Jedním z prvních míst projektu je soutok Dyje a Moravy. Experti monitorovali vodní nádrže na tocích a vytvářeli predikce dopadů klimatických změn na okolní lužní lesy.

Lužní lesy, nacházející se v dolních tocích řek, slouží jako přírodní rezervoár vody, což jim umožňuje zmírňovat povodňové vlny a při suchých obdobích postupně uvolňovat vodu do okolní krajiny. Tyto lesy zároveň tvoří důležitý biotop pro mnoho druhů rostlin a živočichů. Avšak kvůli změnám klimatu a nadměrnému čerpání vody je jejich existence v ohrožení.

„Lužní lesy jsou životně závislé na pravidelném zaplavování. S postupujícími klimatickými změnami a zvyšujícími se nároky na využití vody se však podmínky v těchto oblastech zhoršují. Abychom tento složitý ekosystém dokázali udržet, je třeba uvažovat o vodním režimu komplexně, a to v celém povodí Dunaje,“ uvedla Zuzana Boukalová z Fakulty životního prostředí ČZU.

Kudlanka i zápřednice. V přírodě Krkonoš najdeme druhy a jevy, které se tam dříve nevyskytovaly

Věda a školy

Jedním z pilotních míst projektu Dalia je právě lužní les na soutoku řek Dyje a Moravy, kde jsou lesy zásadně ovlivněny provozem vodních nádrží, jako jsou Nové Mlýny, Vranov a Vír. Právě tuto oblast zasáhly i současné povodně. Ačkoli jsou následky přírodní katastrofy pro místní obyvatele zdrcující, pro lužní les znamenají užitek.

„Lokalita lužního lesa trpěla v letošním roce až do této povodně neobvyklým suchem. Byť potřebná voda přichází do lokality až na konci vegetačního období, je to pro ni pozitivní a snad podpoří fungování lužního lesa v dalších letech,“ okomentovala pro Novinky současný stav proděkanka Fakulty životního prostředí ČZU Kateřina Černý Pixová. Dodala však, že pro celé fungování ekosystému by byla vhodnější záplava na jaře nebo v první polovině vegetačního období.

Doporučit vhodný vodní režim

Monitoringem vodních nádrží v dané oblasti se zabývá Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka (VÚV TGM), který ve spolupráci s Fakultou životního prostředí ČZU zpracovává data v predikčních modelech. Ty umožňují lépe porozumět dopadům klimatických změn na vodní režim v lužních lesích. Díky hydrologickým matematickým modelům mohou vědci doporučit vhodný režim nejen pro fungování lužních lesů v povodí Dyje, ale i v evropském měřítku.

Pokles, nebo naopak nárůst biodiverzity? Záleží na velikosti zkoumaných oblastí

Věda a školy

Podle Adama Viziny z VÚV TGM vedou klimatické změny k extrémům ve vodním režimu. „V důsledku klimatické změny dochází k výraznějším extrémům, ať už jde o maximální průtoky vody, které mohou způsobit povodně, nebo o delší období sucha. Tyto extrémní jevy se navíc objevují v jiných částech vegetačního období,“ řekl.

Dodal, že se výzkumníci zaměřují na celkové zhodnocení vlivu klimatické změny na vodní režim v lužních lesích, jejich další možnosti přežití, a to například i s ohledem na možnost přemnožení komárů či jiného hmyzu.

Situace na řekách se dále uklidňuje, povodňové stupně jsou na 34 místech

Domácí

Samotná řeka Dunaj, jejímž povodím se experti zabývají, je po Volze druhá nejdelší řeka Evropy. Protéká deseti zeměmi. Pramení v Německu a dále teče přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko a hraničí s Moldavskem a Ukrajinou. Povodí Dunaje zasahuje do 20 států mezi nimiž je i Česko s povodím Moravy a okrajovou částí Šumavy.

Projekt Dalia, financovaný Evropskou unií, sdružuje 22 partnerů z osmi dunajských zemí. Jeho cílem je vytvořit integrovaný systém, který pomůže řídit a chránit vodní ekosystémy v regionu. Přestože většina řek v povodí Dunaje nesplňuje standardy kvality vody, odborníci věří, že jejich práce může přinést pozitivní změnu.

Rafťák Zdenda se plaví na gumovém člunu do Černého moře. Za sebou má už 1200 kilometrů

Cestování

Výběr článků

Načítám