Hlavní obsah

Vědci zjistili, že kapři po konopí utěšeně přibírají

Brno

Vánoční kapři budou možná jednou krásně boubelatí díky tomu, že je budou rybáři nově přikrmovat konopím. Vědci totiž zjistili, že právě konopí je pro ně skvělým zdrojem bílkovin. Mohlo by dokonce jednou zcela nahradit ve výživě chovných kaprů dosud používanou sójovou nebo rybí moučku. Do Evropy se totiž obě dovážejí, což chovy ryb značně prodražuje.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Kapři z laboratoří Mendelovy univerzity

Článek

Vědci si již dlouho lámou hlavu nad tím, jak sójovou a rybí moučku nahradit. Sója je velmi často geneticky modifikována, aby byla odolnější vůči nemocem a její pěstitelé dosáhli vyšších výnosů.

V Americe či Asii platí pro její pěstování jiná pravidla než v Evropě, což je další problém. Rybí moučka se vyrábí z malých druhů ryb, kterých ale dlouhodobě ubývá.

Jako náhradu zkusili otestovat konopné výlisky

Vědecký tým z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zkusil otestovat konopné výlisky. Kaprům je přidával do krmiva.

Vědci certifikují rybníky, aby pomohli prodeji tuzemských ryb

Věda a školy

„Konopné výlisky vznikají při lisování semen konopí za studena. Výlisky obsahují po odstranění oleje pouze jeho zbytkové množství (do 10 %) a vysoké množství bílkovin (30-35 %). Mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin,“ řekla Novinkám vedoucí výzkumu Lucie Všetičková. Kapři po této stravě utěšeně přibírali.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

K testování konopí coby krmiva využili vědci z Mendelovy univerzity své kapry v laboratořích.

Konopné výlisky se zatím využívají jako krmivo zejména pro hospodářská zvířata s nedostatečnou váhou, dále pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i pro stará zvířata.

Nešlo jen o to, ověřit, zda konopí kaprům prospívá, ale i přesně stanovit správnou krmnou dávku. Vědci přidávali kaprům do krmiva pět, deset a patnáct procent konopných výlisků.

„Nejlepších výsledků se nám podařilo dosáhnout u skupiny kaprů s přídavkem deset procent. Vyšší přídavek není vhodný, a to kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je totiž pro ryby nestravitelná,“ vysvětlila vědkyně.

Rybáři v Poodří spustili podzimní výlovy, kapry zdražovat nechtějí

Ekonomika

Určili i správnou krmnou dávku

Všetičková doplnila, že strava pro kapry musí být dokonale vyladěná, protože pak ovlivňuje zdravotní stav lidí coby konzumentů. Pokud nemá ryba v průběhu chovu přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale všech základních látek. Dodat je může i konopný olej.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Konopné krmivo by mohlo časem nahradit dosud používanou sójovou či rybí moučku.

Využívání konopného krmiva není v rozporu s normami Evropské unie. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povoluje pěstování konopí v Evropě s obsahem do 0,2 procenta látky THC (pozn. látka zodpovědná za psychoaktivní účinky) v sušině. Povoleny jsou čtyři druhy krmných surovin z konopí: konopné semeno, moučka, olej a celá rostlina konopí.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Vědci stanovili i přesnou konopnou dávku krmiva pro kapry.

Konopí si sice mnozí spojují s lehkou drogou marihuanou, ale má v běžném životě obrovské využití. Používá se ve zdravotnictví především pro tlumení bolesti. V ČR je v této oblasti propagátorem konopí coby léku brněnská Fakultní nemocnic u svaté Anny.

Z konopí se vyrábí kosmetika, čaje, papír, textil, a dokonce se konopí využívá i jako stavební materiál.

Vypěstovat si tři kytky konopí bude legální, navrhlo ministerstvo

Domácí

Výběr článků

Načítám