Hlavní obsah

Vědci z ČZU přišli s metodou na odstranění škodlivin z čistírenských kalů sloužících jako hnojivo

Praha

Vědci v rámci komplexního výzkumu zjistili, že tepelná úprava, tzv. pyrolýza, dokáže většinu škodlivých látek z čistírenských kalů odstranit až stoprocentně, což je mnohem účinnější než kompostování. Kaly z čistíren odpadních vod, které se používají jako hnojivo v zemědělství, totiž mohou být kvůli obsahu léčiv, pesticidů, kovů a dalších látek nebezpečné pro životní prostředí.

Foto: Martina Vítková, FŽP ČZU

Lze kaly z čistíren odpadních vod nadále využívat jako hnojivo? (ilustrační foto)

Článek

Minulý týden o tom informovala Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze v tiskové zprávě.

Výzkumný tým Martiny Vítkové a Michaela Komárka se zaměřil na sledování koncentrací zmiňovaných látek v kalech, půdě a plodinách. Porovnávali účinnost pyrolýzy a kompostování při odstraňování těchto látek. Zjistili, že pyrolýza odstraní 99,9 procenta znečišťujících látek, zatímco kompostování jen 65 procent.

V půdě i rok po aplikaci kalu

Výzkum ale zdůrazňuje důležitost pH půdy, protože v kyselých a zásaditých půdách se mohou rizikové kovy nadále uvolňovat. (pH neboli vodíkový exponent je číslo, kterým se v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě, tj. alkalicky - pozn. red.)

Domy se jednou budou stavět i s využitím odpadu. Vývojáři otestovali odpadní kaly při výrobě cihel

Věda a školy

Zkoumání také ukázalo, že zbytky některých léčiv a antibakteriálních látek zůstávají v půdě i rok po aplikaci kalu. V pěstované pšenici se našla i další léčiva, byť podle výzkumníků v neškodných koncentracích. Přesto mohou mít upravené kaly pozitivní vliv na půdní mikroorganismy.

Česká republika má, stejně jako ostatní státy EU, limity pro kovy a další nebezpečné látky v čistírenských kalech. Tyto limity ale nezohledňují, jak snadno se mohou látky z kalů uvolňovat do půdy, což je podle odborníků klíčové pro posouzení jejich rizikovosti.

Vědci doporučují pyrolýzu jako nejúčinnější metodu úpravy kalů, i když je dražší a méně dostupná. Výběr technologie by měl záviset na složení kalů a potřebách konkrétní oblasti. Výsledky výzkumu by podle nich mohly pomoci provozovatelům čistíren a kompostáren, investorům i státním úřadům při rozhodování o nakládání s kaly a úpravě legislativy.

Výzkum je financován Národní agenturou pro zemědělský výzkum (NAZV).

ČZU patří do pětice největších univerzit v Česku. Ve svých oborech nabízí propojení technologie, vědy a výzkumu v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí a techniky, ekonomie a managementu.

ČZU: Projekt likvidace invazních rostlin v národních parcích posloužil ochraně přírody

Věda a školy

Výběr článků

Načítám