Hlavní obsah

Ve větších městech panuje opět napětí kvůli zápisům do škol

Zápisy do škol, zejména ve velkoměstech, provází nervozita. V Praze či Brně v současnosti nezbyla místa ani pro spádové děti a mnohé rodiče tíží obava, že od září budou svého prvňáka vypravovat do školy daleko od bydliště anebo do neoblíbené spádové školy.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Loni to bylo 15 tisíc dětí, které po zápisech z různých důvodů nenastoupily do své spádové školy. O nervy je to zejména ve větších městech, kde je v dostupnosti více škol a rodiče více spekulují.

Například v Praze se loni do spádové školy nezapsala čtvrtina z téměř 24 tisíc dětí. Zřizovatelé, tedy obce či městské části, si s nepřehlednou situací leckdy neví rady.

Každý rodič má právo přihlásit se k zápisu na libovolný počet škol i mimo svůj obvod. Kvalita vzdělávání či přístup kantorů k dětem se totiž výrazně liší, a to i ve školách v okruhu pár kilometrů.

Přísného zkoušení u zápisů do základních škol ubývá

Věda a školy

V jedné z pražských městských částí jsou nedaleko od sebe tři školy, z nichž jedna je zaměřená na matematiku a její absolventi se snáze dostávají na maturitní obory, druhá má slabší hodnocení České školní inspekce a ve třetí se koncentrují děti se sociálně-kulturním handicapem.

Aby se děti dostaly na tu první, rodiče někdy platí lidem ve spádové oblasti „nájemné“, aby je nechali na dobu zápisu zaregistrovat u nich v domácnosti coby na trvalém bydlišti. Často se také hlásí k zápisu na více školách. A jsou rodiče, kteří nepochodili u žádného zápisu, ačkoli spádovou školu mají přes cestu. Například v Praze 10 se jedná o desítky dětí.

Migrace neomlouvá

„Šli jsme k zápisu na dvě nejbližší školy a ani v jedné jsme nepochodili. Převis na jedné z nich byl před padesát,“ popsala Novinkám jedna z pražských matek.

„Situace, do které se nyní po zápisech dostala řada zákonných zástupců, tedy že jejich děti nebyly vylosovány pro přijetí do spádové základní školy, nás rozhodně netěší. Nyní intenzivně řešíme, kam spádové děti umístit,“ sdělil na webu jedné ze škol vedoucí odboru školství Roman Vaculka.

Podle mluvčího Prahy 10 se ještě situace změní, až budou vyřešeny odklady školní docházky anebo až část rodičů nahlásí zápis do školy u jiného zřizovatele.

Obec průběžně vyhodnocuje počet dětí s trvalým pobytem na svém území a podle toho reguluje kapacity škol
Patrik Kubas, ministerstvo školství

„Zápisy stále probíhají a nemáme konkrétní a finální data. V případě nepřijetí dětí s trvalým bydlištěm bude zřizovatel hledat nejrychlejší a nejefektivnější řešení k jejich umístění s využitím volných kapacit jiných škol či navyšováním kapacit,“ napsal Novinkám mluvčí Prahy 10 Ján Bruno Tropp.

Také brněnští rodiče prožívají těžké chvíle. „Obavy se objevily v případě několika základních škol městské části Brno-střed. Došlo zde k nárůstu počtu obyvatel přistěhovalých a nově přihlášených k trvalému pobytu. Správní řízení stále probíhá,“ sdělil Novinkám mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle ministerstva školství se ale zřizovatelé na migraci vymlouvat nemohou. Podle zákona mají zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky všem s trvalým bydlištěm na svém území. Navíc mají školám předkládat předem seznamy dětí žijících ve spádové oblasti.

„Obec průběžně vyhodnocuje počet dětí s trvalým pobytem na svém území a podle toho reguluje kapacity škol, případně upravuje vymezení spádových obvodů,“ napsal Novinkám Patrik Kubas z tiskového oddělení ministerstva.

Související témata:

Související články

Probíhají zápisy do školek

Ve čtvrtek začaly zápisy dětí do mateřských škol, potrvají do 16. května. O přesném termínu rozhodují ředitelé a zřizovatelé školek. Zápisy pro všechny děti se...

Výběr článků

Načítám