Hlavní obsah

Ve Sněmovně bylo dusno kvůli akreditacím VŠ

Silná slova provázela jednání školského výboru týkající se zákona o vysokých školách, konkrétně o poslaneckém přílepku, který má změnit fungování akreditací. Cílem je osamostatnění Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který dohlíží na kvalitu vysokých škol, aby mohl být zařazen do evropského dozorového systému EQAR. Podle šéfa NAÚ Roberta Plagy návrh cíl neplní, ale podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) je argumentace úřadu falešná. Plaga debatu označil za taškařici.

Foto: ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

To, že přílepek obhajovaný Bekem mine cíl, míní i Česká konference rektorů a Rada vysokých škol.

Poslankyně Jana Berkovcová (ANO) vytkla na středečním jednání školského výboru předkladatelům, že s pozměňovacím návrhem přicházejí pozdě - až během druhého čtení. „Znemožňuje to řádnou diskuzi a nese to pachuť nesolidního jednání,“ uvedla.

„Podle nás to nenaplňuje ten cíl, tedy sladění české právní úpravy se standardy pro zabezpečování kvality v evropském prostoru. Jde o způsob výběru a jmenování šéfa, nevyhovující způsob odměňování členů rady,“ vyjmenovala. Vadí jí také, že přestože agentura by do budoucna už neměla být součástí ministerstva, stále bude financována z jeho rozpočtu.

Uspěchaná novela o akreditačním úřadu neplní svůj účel, cupují návrh vysoké školy

Věda a školy

Bek ji odbyl s tím, že citovala ze stanoviska NAÚ. Odvolal se na analýzu fungování akreditací v Polsku, Rakousku a na Slovensku, kde podle něj jsou agentury financovány ze státního rozpočtou a v případě prvních dvou zemí určuje plat šéfa agentury ministr.

„Pozor na slova“

„Nepoužívejme falešné argumenty,“ ohradil se. Podle něj nemůže nikdo dodat jasné stanovisko, jak nastavit podmínky tak, aby byly principy nezávislosti u EQAR uznány, protože každá země má systém jiný. „Principy jsou velmi obecné a nelze je přenést do jednoduchých tezí, že předseda musí být vybrán tak a tak,“ uvedl.

„Pozor na slova,“ opáčila poslankyně. „Vám nepřísluší komentovat zdroje, ze kterých vycházím. Zároveň si vyprošuju, abyste tvrdil, že používám falešné argumenty. Ty jsou z NAÚ a reprezentací VŠ, takže těžko můžete říct, že jsou falešné,“ dodala.

Šéf akreditací pro VŠ nemusí mít docenturu, připustil Bek. Podle akademiků je to přežitek

Věda a školy

Plaga připomněl, že návrh na změnu akreditací vypracoval právě jeho úřad, ale na ministerstvu pak doznal značných změn.

Například Plaga prosazuje, aby šéfa NAÚ vybírala nezávislá komise a ministr či vláda jej pak jmenovali. Návrh nyní počítá s tím, že komise dodá tři kandidáty a ministr si vybere. Podle Plagy takový princip odpovídá služebnímu zákonu, dle nějž si ministr určuje podřízeného.

Sporným momentem je i to, zda má nová agentura sama určovat standardy akreditací.

„Do EQAR vstupují i země, kde standardy stanovuje ministerstvo nebo agentura. Není možné tvrdit, že bez tohoto práva pro agenturu nelze vstoupit do EQAR. Ten argument je falešný,“ zopakoval Bek, podle nějž není třeba marnit další roky hledáním propracovaného návrhu.

Plaga by se naopak k jednacímu stolu vrátil.

„Pevně věřím, že bez ohledu na to, jak dopadne tato taškařice, tak ta práce bude pokračovat dál a že všechny standardy splníme. A pokud tu zaznělo, že jsou naše argumenty lživé, tak bych chtěl říct, že základ standardů je většinou položen v zákoně a agentury mají mandát vydávat konkrétní znění standardů. A nutnost zmocnit agenturu k vydávání standardů zdůraznil i ministerstvem oslovený odborník, bývalý šéf EQAR. Ministerstvo to má v přípisech od dvou subjektů,“ uzavřel.

Bek odmítl, že chce post šéfa akreditační agentury. Rýpl si do Plagy

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám