Hlavní obsah

V ústecké nemocnici mají unikátní laboratoř 3D tisku, pacientům přinese mnoho benefitů

Lékařům v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, která spadá pod společnost Krajská zdravotní (KZ), pomůže při předoperačním plánování 3D tiskárna. V nové laboratoři si mohou před složitějšími zákroky převést CT snímky kostí či kloubů do trojrozměrné podoby. Jednotlivé případy pacientů si tak mohou lékaři „osahat“ a na zákroky se lépe připravit.

Foto: Krajská zdravotní

Přednosta ortopedické kliniky Tomáš Novotný u 3D tiskárny

Článek

„Benefity bude mít nová laboratoř hlavně pro pacienty v podobě zkrácení operační doby, snížení krevní ztráty, snížení operačního zásahu do těla pacienta a rychlejší rekonvalescence. Atraktivní pak bude i pro mladé lékaře se zájmem o moderní technologie a inovace,“ přiblížil výhody novinky přednosta ortopedické kliniky v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem Tomáš Novotný, který s dalšími kolegy chirurgy a specialisty za projektem nové laboratoře stojí.

Podle celého týmu tak dochází k propojení vědy a výuky s praktickou aplikací. Počítá se se zapojením nejprve šesti chirurgických pracovišť ústecké nemocnice a dále s rozšířením kapacity laboratoře pro zájemce z celé KZ.

Vytisknout část těla, která se plánuje operovat

V České republice je nové pracoviště rozsahem a mezioborovým propojením, na rozdíl od zahraničí, zcela ojedinělé.

3D nanotiskárna dokáže vytvořit mikroimplantáty pro biomedicínu. Vyrobili ji Češi

Hardware

Supervizi zde budou zajišťovat špičkoví technici z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze a Akademie věd ČR. Modely kostí a orgánů pro předoperační plánování, ale také pro výuku, budou vznikat na nové tiskárně české výroby.

„Lékař si na tiskárně podle dat z počítačové tomografie může vytisknout v rámci předoperačního plánování část těla, kterou plánuje operovat, například poškozenou či deformovanou kost: obratel, pánev, lebku nebo třeba nádorové či zánětlivé ložisko uvnitř orgánu či kosti. Na ní si chirurg může ještě před operací vyzkoušet plánovanou terapii, může si vizualizovat jinak nedostupné struktury, eventuálně zjistit přesně jejich vztah ke zdravé, respektive nepoškozené tkáni,“ popsal Novotný postup.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

V Masarykově nemocnici je v současnosti 3D tisk využíván na špičkové úrovni přímo k terapii, a to pro individualizované implantáty, jakými jsou náhrady defektů skeletu v ortopedii, náhrady defektů lebky v neurochirurgii nebo pro konstrukci dlah v oboru zabývajícím se chirurgií dutiny ústní, čelistí a obličeje.

V Česku neexistuje podle Novotného legislativa, která by provoz laboratoře zaplatila. „My jsme si na to udělali vědecký projekt a z něho to financujeme,“ poznamenal lékař a dodal, že náklady spojené se zřízením laboratoře jsou okolo půl milionu korun.

Mezioborová laboratoř pro 3D tisk zahájila tento týden provoz workshopem pro lékaře z celé České republiky. Odborníci účastníkům nejen představili cestu zpracování obrazového materiálu z CT vyšetření modelových anonymizovaných pacientů do podoby dat, která je možné použít pro 3D tisk, ale také prakticky demonstrovali 3D tisk na velké moderní tiskárně.

Po nemocnici v Krnově létají zkumavky rychlostí Usaina Bolta

Věda a školy

Výběr článků

Načítám