Hlavní obsah

V Tanvaldu vybudovali bezezbytkové školní jídelny. Děti už vracejí jen prázdné talíře

Rajčata, okurky, zelný salát, ale i luštěniny nebo rýži s masovou směsí. Z pestrobarevných jídel si každý den vybírají děti v jídelnách základních škol v Tanvaldu na Jablonecku. Talíře vracejí většinou úplně prázdné. Ve zdejších školách otevřeli první zero waste (bezezbytkové) školní restaurace v Česku - a vyplatilo se.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Děti si v jídelně vybírají z bufetu, co jim chutná a kolik snědí.

Článek

V Tanvaldu se rozhodli jít naproti mladým rodinám a udržet je ve městě. Jednou z cest bylo zaměřit se na vylepšení školství a školního stravování. Nechali zrekonstruovat kuchyně a jídelny a změnili způsob nabízení jídla a jeho vydávání malým strávníkům.

Děti si dopředu hlavní jídla vybírají online doma (ze dvou jídel) a pak si nandají na talíř libovolně velkou porci vybraného jídla z bufetů. Dále si mohou přidat k hlavnímu pokrmu i saláty a další dobroty.

„Nový systém nám přinesl spoustu výhod. Odbourali jsme fronty. Dříve děti stávaly i desítky minut a čekaly dlouho, to úplně odpadlo. Navíc když si děti mohou vybrat, nemáme skoro žádné zbytky. Dříve jsem míval deset jedenáct kýblů potravinových zbytků, teď když mám polovinu jednoho, je to hodně,“ popsal šéfkuchař školní restaurace ZŠ Sportovní v Tanvaldu Roman Preissler.

Generace Z plýtvá potravinami a špatně třídí odpad, ukázal výzkum

Věda a školy

Ve zdejší kuchyni každý den vaří obědy pro tři školy, denně kolem tisíce jídel. Potravinového odpadu mají jen minimum a zpracují ho přímo na místě.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Nechybí salátový bar, kde si mohou děti brát vše, co jim chutná.

„V případě, že vznikne nějaký potravinový odpad, tak pokud ho lze darovat, tak jej darujeme společnosti Zachraň jídlo nebo organizacím, které se starají o lidi v nouzi či potřebné. Zbytky, které nelze darovat, končí v kompostéru a zpracovávají se na kompost,“ popsal Michal Debrecéni, jednatel společnosti Primirest, která školní jídelny v Tanvaldu už 30 let provozuje.

Kvalitní kompost je garantem zdravé zahrady

Zahrada

Kompostér mají přímo v kuchyni školní jídelny a jeho nákup byl jednou z investic města, které do vylepšení jídelen vložilo asi patnáct milionů korun. Hotový kompost pak odebírají technické služby a využívají na městských záhonech.

„Jsem nadšený, že jsme to dotáhli do konce se vším všudy. Není to jen školní stravování a elektrický kompostér, ale i například elektroauto a příští rok bychom měli dotáhnout i fotovoltaiku a zajišťovat si pro městské budovy energii sami,“ přiblížil starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek (Volba pro město).

Na mladé rodiny totiž v Tanvaldu chtějí cílit nejvíc. „Před časem tady krachly textilní fabriky, my tu měli čtyři tisíce zaměstnaneckých míst, která skončila, na nich byly nabaleny i byty. A my se báli, aby mladí neodcházeli a neodstěhovali se. A tak jsme si řekli, že cestou by bylo udělat co nejlepší funkční školství a volnočasové aktivity, protože co je pro rodiče lepší než spokojené dítě,“ dodal starosta.

Anketa

Chutná vašim dětem ve školní jídelně?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 1103 čtenářů.

Ve školních jídelnách se vyhodí třetina jídla, děti nejedí polévky, ukázal výzkum z Prahy

Věda a školy

Nesnědené obědy z plzeňské menzy pomohou maminkám v nouzi

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám