Hlavní obsah

V Šeberově vyrostla nová základní škola. Po revoluci teprve třetí, kterou Praha postavila

V pražském Šeberově se ve středu slavnostně otevřela nová základní škola, jejíž výstavba zabrala dva roky. Nabízí 18 kmenových tříd pro 450 dětí. Podle radního pro školství Antonína Klecandy (STAN) jde po revoluci teprve o třetí nesoukromou základní školu, která v metropoli vyrostla. Statistiky přitom ukazují, že dětí stále přibývá a další místa v lavicích bude Praha velmi potřebovat.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Pražský Šeberov se dočkal základní školy.

Článek

„Je to poměrně smutné číslo,“ poznamenal radní Klecanda k tomu, že jde o teprve třetí novou ZŠ, kterou hlavní město kompletně postavilo od roku 1990. „Škol by mělo vznikat o hodně víc a rychleji, abychom měli kde vzdělávat a abychom ve třídách neměli třicet dětí jako teď, ale ideálně kolem dvaceti,“ uvedl na místě.

Při té příležitosti připomněl, že minulý týden byl položen základní kámen nové školy v Kolovratech. V nejbližší době by měla začít růst též v Újezdě.

„Začne se stavět v Praze 6, přístavby přibydou na Zatlance, u střední průmyslové školy na Smíchově. Jednáme s dalšími školami, kde lze přistavovat, děláme statiku střech, je-li možná půdní vestavba,“ shrnul s tím, že by v Praze bylo zapotřebí asi deset nových základních škol.

Školáky trápí velká očekávání učitelů i nefér přístup

Věda a školy

„V případě středních se bavíme až o 12 tisících míst, která by měla vzniknout do šesti až deseti let,“ dodal.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Budova nové školy v Šeberově pojme 18 tříd a 450 dětí.

Nová šeberovská škola se podle místní starostky Petry Venturové (Pro lepší obec a STAN) rodila poměrně dlouho. Myšlenka se objevila už před 16 lety. „Přistavěli jsme mateřinku a už tehdy jsme věděli, že nám bude chybět základní škola,“ konstatovala.

Když se pak vedení městské části, které projekt schválilo, ocitlo v opozici, práce se zastavily. „V roce 2017 jsme se vrátili, projekt oprášili a přesvědčili magistrát, aby mu dal politickou podporu a peníze,“ přiblížila Venturová s tím, že žáci usedli před tabule už minulý týden, i když to nebylo plánováno. Zhotoviteli se totiž podařilo zkrátit dobu výstavby o více než čtyři měsíce.

Prostor i pro středoškoláky

V areálu za necelých 500 milionů korun nechybí prostorná jídelna, kuchyň, obrovská sportovní hala a další tělocvična. Uvnitř je velké atrium s vodním prvkem. Objekt zatím není naplněný celý, volné učebny využije střední školství. Stejně jako prázdnou historickou budovu v Ladech, kam šeberovské a hrnčířské děti dosud chodily. Ta stojí uprostřed zástavby a v těchto dnech slaví 120. výročí.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Vzniklo i prostorné atrium.

Práce v ulici K Hrnčířům, kde nová vzdělávací instituce stojí, nekončí. „Stavba by měla pokračovat dalším pavilonem pro sportovní gymnázium, jelikož SK Slavia Praha v sousedství chystá velký tréninkový areál,“ uvedl Klecanda.

Nová hřiště by v dopoledních hodinách měla sloužit i dětem ze základní školy. Radní věří, že další pavilon se dvěma až třemi paralelními třídami bude hotový do roku 2027.

V nedávné době se v Praze otevřely ZŠ U Elektry v Praze 9 a škola na Zličíně. „Od revoluce se školy nestavěly, protože se říkalo, že demografie půjde dolů. Ale poslední roky jde stále nahoru. Podle výhledu Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy na patnáct let dopředu je jasné, že dětí bude přibývat, zvlášť na středních školách,“ upozornil radní.

Minulý školní rok podle něj vycházelo z pražských škol 12 tisíc deváťáků, letos nastupovalo 15 500 prvňáků.

Studentů soukromých středních škol přibývá

Věda a školy

Výběr článků

Načítám