Hlavní obsah

V povrchových vodách přibývají přírodní organické látky, upravovat pitnou vodu bude náročnější

Klimatická změna i hospodaření v rybnících přinášejí nové výzvy pro úpravu pitné vody. Tým z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) proto nyní představil předpovědi, jak se bude měnit kvalita povrchových vod v povodí tří důležitých zdrojů, z nichž se vyrábí většina pitné vody pro jižní Čechy: nádrže Římov na Českobudějovicku, řeky Otavy na Písecku a menší vodní nádrže Karhov na Jindřichohradecku.

Foto: BC AV ČR

Vzorky vody z různých míst

Článek

Analýzy potvrdily, že ve vodě vzrůstá a bude nadále vzrůstat množství přírodních organických látek. To podle expertů znamená, že vyčistit pitnou vodu bude čím dál tím náročnější a dražší.

Organické látky tvoří hlavní část znečištění úpraven vod. Jsou přírodního původu, nejsou škodlivé, ale mají hnědavé zbarvení a pro pitnou vodu se musí odstranit. Do povrchové vody se dostávají z půd, zejména z horských rašelinišť a z rozkladu organického odpadu, např. trávy, listí či jehličí. Pocházejí rovněž z rybníků, kde je produkuje zvýšený růst řas a sinic.

Foto: BC AV ČR

Odběry vody v rámci výzkumu

Během tříletého výzkumného projektu a s použitím dlouhodobých dat z monitoringu kvality vody výzkumníci předpověděli trendy budoucího vývoje. Ukazuje se, že s globální změnou klimatu, kdy roste teplota a nerovnoměrnost srážek, bude množství organických látek ve vodách narůstat.

Česká vědkyně se zabývá kvalitou vody. Znečištění se liší lokálně i v čase

Věda a školy

„Když se zvedne teplota, organických látek je víc. Razantní zvýšení přinášejí bouřky a prudké deště, ale také odumření lesa v povodí nebo deště po delším suchu,“ shrnul hydrochemik Petr Porcal z Hydrobiologického ústavu BC AV ČR v Českých Budějovicích.

Rizikové stoupání teplot

Pokud se podaří udržet růst globální teploty do 2,6 °C (nárůst oproti odhadovaným hodnotám z tzv. předindustriálního období z let 1850 až 1900), bude růst koncentrace přírodních organických látek malý a k růstu bude docházet v nižších nadmořských výškách.

Globální teplota zřejmě 17. listopadu poprvé přesáhla o dva stupně předindustriální průměr

Věda a školy

Jestliže ale bude růst teplot pokračovat, Porcal upozornil, že produkce přírodních látek se výrazně zvýší v horských oblastech, které jsou již nyní nejvýznamnějším zdrojem přírodních barevných látek ve vodách.

Vědci také sestavili mapy, v nichž detailně popsali kritické oblasti největších zdrojů organických látek. V povodí římovské nádrže hrají nejdůležitější roli rašeliniště v Novohradských horách - jde o pramenné oblasti řek Malše, Černé a potoků Pohořského a Mlýnského.

V sinicích, které zabíjely orly v USA, našli biologové další silný jed. Může to posloužit medicíně

Věda a školy

Pro odběratele pitné vody na Písecku v povodí řeky Otavy by se na první pohled podle barvy vody mohlo zdát, že mají největší vliv šumavské horské jehličnaté lesy a mokřady, není to však jediný zdroj.

Zemědělská krajina v podhůří a látky z odpadních vod a rybníků zvyšují svůj podíl v říční vodě. V dolních tocích již tyto látky představují více než polovinu všech přírodních organických látek, které musí úpravna odstraňovat.

Foto: BC AV ČR

Organické látky ve vodě

Rostoucí množství organických látek bude narážet na kapacitní limity ve stávajících úpravnách vody. „Popsali jsme scénáře, kam až vyrostou koncentrace organických látek. Např. v povodí římovské nádrže tento růst může být okolo 1 mg/l organického uhlíku za deset let,“ poznamenal Porcal.

Provozovatelé a vlastníci úpraven se tedy podle odborníků musejí připravit na nutnost rekonstruovat technologické linky či optimalizovat provoz úpraven, což je např. situace třetí studované lokality, nádrže Karhov na Jindřichohradecku.

Hasiči se ponořili do čistírny odpadních vod v Ostravě. Zkoušeli sváření

Krimi

To nicméně může představovat finanční i technologický problém zejména pro malé obce. Důležitý je tak přenos znalostí a zkušeností spojených s úpravou pitné vody, který je podmíněn šíří záběru velkých provozovatelů úpraven.

Jihočeští vědci na výzkumu spolupracovali s norskými kolegy a srovnávali české úpravny vod s úpravnami ze severských zemí, kde se potýkají se stejným trendem nárůstu přírodních organických látek. Kvalita pitné vody z podobných povrchových zdrojů patří k evropské špičce.

Foto: BC AV ČR

Odebraný vzorek vody

Výstupem výzkumného projektu, který byl financován z Norských fondů a pomocí Technologické agentury ČR, byly kromě map povodí s charakterem přírodních organických látek také optimalizační opatření na míru jihočeským úpravnám pitné vody a zároveň obecný návod, jak sestavit manipulační řády pro jakékoli vodárenské nádrže a úpravny.

Sucho sužuje třetinu Česka

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Biologické centrum AV ČR

Výběr článků

Načítám