Hlavní obsah

V Peru našli zkameněliny mastodontů z doby ledové, jeden je téměř celý

Lima

Zkamenělé pozůstatky tří mastodontů byly objeveny v peruánských Andách. Vědci jejich stáří odhadují na 11 tisíc až 12 tisíc let. Nález vyvolává otázky, jak se tato zvířata z doby ledové do oblasti dostala, napsala agentura Reuters. Výzkumníci zahájili práce v údolí u města Chambará, asi 300 kilometrů východně od Limy, už v roce 2019.

V Peru našli zkameněliny tří mastodontů z doby ledovéVideo: Reuters

Článek

Jeden z nalezených exemplářů je téměř kompletní a je patrně nejzachovalejším mastodontem v celém Peru, uvedl paleontolog Iván Meza. „Pokud se najde lebka, a vše naznačuje, že kly tam jsou, bude to mít významný vědecký dopad na národní i celosvětové úrovni,“ řekl Meza.

Mastodonti byli podobní taktéž vyhynulým mamutům, ale měli plošší hlavy a rovnější kly.

Foto: Reuters

V Peru našli zkameněliny tří mastodontů z doby ledové.

Vědci nyní doufají, že v oblasti najdou další zkameněliny, které by mohly objasnit, jak a kdy se tam mastodonti dostali.

V Iowě odhalili lebku mastodonta, který zřejmě žil ve stejné době jako lidé

Věda a školy

„Bavíme se o malé oblasti o rozloze menší než jeden hektar,“ řekl Meza. „K dnešnímu dni jsme objevili tři exempláře, přičemž je možné, že jich bude více, a to i jiných druhů zvířat,“ doplnil koncem minulého týdne podle agentury Reuters.

Šli za potravou a vodou

Odborníci se domnívají, že mastodonti pravděpodobně migrovali ze Severní Ameriky do Jižní Ameriky za potravou a vodou, protože se změnily klimatické podmínky.

„Postupem času se pohoří And zvedlo a mořská voda ustoupila,“ řekl výzkumník Óscar Díaz. „Tato oblast vyschla a zanechala po sobě laguny napříč údolím Mantaro,“ dodal. Ty podle něj mohly být zásobárnou vody.

Foto: Reuters

Jeden z nalezených exemplářů je téměř kompletní.

Peru je bohatým zdrojem prehistorických pozůstatků. V dubnu tým paleontologů objevil zkamenělou lebku říčního delfína, který peruánskou Amazonií plaval asi před 16 miliony let. Šlo o do té doby největší nález.

Mamuti možná vyhynuli kvůli alergii na pyl, tvrdí nová studie

Věda a školy

Výběr článků

Načítám