Hlavní obsah

V noci nás překvapí mimořádně nízko posazený úplněk

V noci z pátku na sobotu nás čeká vůbec nejjižněji položený úplněk roku, bude tedy nejníže nad obzorem. Měsíc dosáhne fáze úplňku ve 3:10 SELČ, přičemž kulminovat nad jižním obzorem bude o dvě hodiny dříve. Novinky na to upozornil astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, podle něhož jde o poměrně vzácnou podívanou.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Ilustrační foto Měsíce s oblaky

Článek

„Jelikož úplněk proběhne jen asi 28 hodin po letním slunovratu a v té době se bude navíc Měsíc nacházet prakticky na nejjižnějším bodu své dráhy, z našeho území tak bude pozorovatelný jeden z nejníže položených úplňků na další téměř dvě desetiletí,“ zdůraznil Horálek.

  • Jako kulminace nebo vrcholení se v astronomii obecně označuje okamžik, kdy je nebeské těleso či umělá družice nejblíže zenitu neboli nadhlavníku (tzv. horní kulminace) nebo nejdále od něho (tzv. dolní kulminace). Např. kulminace Slunce je sluneční poledne.

Je třeba si uvědomit, že Měsíc samotný nebude nikterak větší nebo menší než obvykle, pouze bude v průběhu celé noci velmi nízko nad obzorem. Lidem se ale může stát, že se jim bude Měsíc zdát větší při západu nebo východu.

To je však věc optické iluze - vycházející či zapadající Měsíc totiž náš mozek porovnává se vzdálenými objekty na obzoru, a tak se nám zdá větší, než když se nachází vysoko na obloze.

Obloha servíruje noční svítící oblaka i malou kometu

Věda a školy

„Co ale bude pravděpodobně patrné, je menší jas našeho kosmického souputníka. Při této malé výšce Měsíce nad obzorem bude už dost hrát úlohu zeslabení světla v zemské atmosféře, neboť paprsky jdoucí od Měsíce k pozorovateli budou muset urazit delší dráhu zemským vzduchem a ten jeho část výrazně rozptýlí. Měsíc se nám tak bude zdát o něco slabší a patrně spíše žlutavý než jasně bílý,“ poznamenal Horálek.

Příští rok a pak až v roce 2043

Půjde podle něj každopádně o ideální příležitost pro focení úplňku s nějakými nepříliš vysokými objekty na obzoru nebo třeba s případnými bouřkovými oblaky.

Putování Měsíce v období nízkého červnového úplňku

Měsíc obíhá po dráze mírně skloněné od roviny ekliptiky (roviny zemské dráhy), přičemž tento úhel činí asi pět stupňů. Měsíc se tak může na obloze promítnout o až 5° jižně (tedy 10 svých průměrů) od této roviny. Ekliptika se nám díky sklonu osy zemské rotace jeví v některých místech na obloze níže, v jiných výše. Nejjižnější bod přitom leží v souhvězdí Střelce. V době červnového úplňku se bude Měsíc nacházet poblíž tohoto bodu a navíc nejjižněji na své dráze. Bude tedy téměř nejníže, jak se při úplňku na našem území může nacházet. Na některých místech našeho území tak při kulminaci nevystoupá výš než nad 10° nad obzor.

Znovu se takto nízko položeného úplňku nad naším obzorem dočkáme příští rok, a to 11. června. Na další podobnou příležitost si pak ale budeme muset počkat až do 22. června 2043.

Předchozí měsíc nastal tzv. květinový úplněk. Z jeho pozorování vznikly ve světě zajímavé fotografie.

FOTO: Oblohu rozjasnil „květinový úplněk“

Věda a školy

Výběr článků

Načítám