Hlavní obsah

V Hongkongu poprvé našli zkamenělinu dinosaura

Představitelé Hongkongu ve středu oznámili, že v této speciální administrativní oblasti Čínské lidové republiky poprvé objevili dinosauří fosilie, a to konkrétně na odlehlém, neobydleném ostrově Port Island v severovýchodních hongkongských vodách. Tamní správa uvedla, že pověřila experty z pevninské Číny, aby provedli terénní výzkumné práce.

V Hongkongu poprvé objevili fosilii dinosaura. Nejen toto uvidí zájemci od pátku na tamní výstavěVideo: AP

Článek

Paleontologové jsou přesvědčeni, že nalezené zkamenělé pozůstatky byly součástí velkého dinosaura z období křídy, tj. asi před 145 miliony až 66 miliony let. Budou se však muset provést další studie, aby se potvrdil konkrétní druh pravěkého zvířete, poznamenala agentura AP.

Odborníci spekulují, že dinosaura pravděpodobně po své smrti pohřbil písek a štěrk, než byl později vyplaven na povrch velkou povodní a následně znovu pohřben na místě nálezu, tedy v lokalitě spadající pod Hongkong.

O sedimentární hornině obsahující látky, u nichž existuje podezření, že jsou fosiliemi obratlovců, informovali vědci místní úřad pro památky již v březnu. Nyní tedy už víme, že se jedná o část dinosaura, tedy jeho zkamenělý kosterní pozůstatek.

Na opačných stranách Atlantiku byly nalezeny téměř stejné dinosauří stopy

Věda a školy

Podle deníku South China Morning Post je takovýto objev dinosauřích pozůstatků v oblasti Hongkongu „velmi šťastný“.

Ostrov uzavřen

Fosilie budou od pátku vystaveny v Hong Kong Heritage Discovery Center v Tsim Sha Tsui, jedné z oblíbených nákupních čtvrtí města Hongkong.

Samotný Port Island je od středy až do odvolání pro veřejnost uzavřen, aby nic nekomplikovalo budoucí výzkum a vykopávky. Ostrov je součástí přírodního geoparku Hong Kong UNESCO Global Geopark.

Asteroid, který vyhubil dinosaury, se zformoval za Jupiterem

Věda a školy

Potvrzeno. Původcem podmořského kráteru u pobřeží africké Guineje je opravdu asteroid

Věda a školy

Výběr článků

Načítám