Hlavní obsah

V Česku začalo první letní sčítání motýlů za účasti veřejnosti

Hradec Králové

V Česku začalo v pondělí letní kolo prvního ročníku celostátního sčítání denních motýlů za účasti veřejnosti. Cílem akce nazvané Motýlí půlhodinka je zlepšit ochranu motýlů, kteří z přírody rychle mizí. Potrvá do neděle.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji pozorovaným druhem byl na jaře okáč poháňkový.

Článek

Informoval o tom David Číp, který akci koordinuje za Mezinárodní ochranářskou Skupinu JARO ve východních Čechách. Skupina JARO na projektu spolupracuje s Českou společností entomologickou, Společností pro ochranu motýlů a Entomologickým ústavem Biologického centra Akademie věd ČR.

Sčitatelé za vhodného počasí vyčlení půl hodiny na sledování motýlů, do akce se zapojují nejen jednotlivci, ale i organizace. Data získaná ze sčítání budou sloužit vědcům.

Výsledky pozorování mohou lidé vkládat do formuláře dostupného na webu, on-line formulář lze použít i rovnou, uvedli organizátoři.

Za kůrovcové kalamity může měnící se klima a způsob vysázení smrků, vysvětluje expert

Věda a školy

Podle nich se k pozorování nejlépe hodí přírodní zahrady, louky, parky, meze, ale třeba i hřbitovy, okolí železničních tratí a vlakových nádraží, příkopy u silnic nebo staré lomy.

Na jaře občas lidé nenašli ani jednoho motýla

Jedná se o první ročník akce Motýlí půlhodinka, která se má odteď konat vždy dvakrát do roka, na jaře a v létě. Letošní jarní sčítání bylo od 3. do 9. června, to letní, které je zaměřeno na letní druhy, potrvá do 21. července.

„Do jarního kola se zapojilo přes 200 sčitatelů, od škol po jednotlivce, a to napříč celou republikou, nejvíce však z východních Čech. Podobný zájem očekáváme i v letním kole. Nejčastěji pozorovaným druhem byl okáč poháňkový, ale také v několika případech nenašli lidé ani jednoho motýla. Motýly lidé nejčastěji vyhledávali na zahradách a loukách,“ řekl ČTK Číp.

„S výsledky jarního kola jsme velmi spokojeni. Není jednoduché přitáhnout pozornost široké veřejnosti k zájmu o hmyz, jeho sledování a ochranu. Navíc se nám ozvali i kolegové z okolních zemí, kteří jsou z naší akce nadšení a rádi by, abychom příští rok spustili stejnou akci i v zahraničí. Je proto možné, že se v budoucnu motýlí půlhodinka stane mezinárodní akcí,“ dodal Číp.

Samotné sčítání motýlů se uskutečňuje již řadu let, tato akce je podle něj ale jedinečná tím, že se do ní může zapojit každý včetně dětí či škol, tedy nejen odborníci.

Na sčítání motýlů se podílí kromě škol také Krkonošský národní park, Technické služby města Hradec Králové, město Jaroměř, Zoo Brno, CHKO Pálava, Česká společnost entomologická, Správa CHKO Český kras nebo Český svaz ochránců přírody.

Vědci i ochránci přírody vnímají motýly jako ukazatele zdravé krajiny, motýli patří také mezi důležité opylovače, bez kterých se příroda neobejde. Zjednodušeně řečeno platí, že tam, kde je dostatek motýlů, je příroda ještě v pořádku nejen pro ně a ostatní zvířata, ale i pro člověka, uvedli ochranáři.

„Jeho Veličenstvo“ je zpět. Na Mikulovsko se vrátil vzácný pestrokřídlec podražcový

Věda a školy

Očíslovaní jasoni červenoocí se rozlétli po Krkonoších

Koktejl

Výběr článků

Načítám