Hlavní obsah

V Brně vznikl model stanice pro Antarktidu, město chce lákat i na polární záři

Brno

Přímo v Brně vznikl model polární stanice, futuristickým designem je nepřehlédnutelný. Jde o jednu z možných podob polární základny, jejíž vybudování se plánuje do pěti let na ostrově Nelson v Antarktidě. Brno možná získá i polární záři, která by se jako světelná show promítala na onen staniční modul. Stavba připomíná, že antarktický výzkum je výkladní skříní české vědy.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Jeden z návrhů podoby budoucí české polární stanice na ostrově Nelson v Antarktidě. Najít jej lze u Fakulty architektury VUT v ulici Poříčí v Brně.

Článek

Brzy tomu bude 20 let, co začala brněnská Masarykova univerzita stavět na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova Českou vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela.

Tato stanice byla otevřena v roce 2007, pobývalo na ní již 150 vědců, zástupců zhruba 50 oborů.

CZ*ECO Nelson vznikne z darů a příspěvků

Nová stanice na Nelsonu s názvem CZ*ECO Nelson, ve volném překladu český Nelson, by měla pomoci ještě rozvinout vědeckou činnost. Nelson se nachází zhruba 180 kilometrů od ostrova Jamese Rosse, pro výzkum nabízí zcela jiné a v mnoha ohledech unikátní podmínky.

Čeští polárníci chtějí místo základny sestavené z ruských chlaďáků novou stanici Nelson

Domácí

Stanice za zhruba 20 milionů korun vznikne bez pomoci státu, Český antarktický nadační fond na ni již shromažďuje finanční příspěvky. Nelson bude opět provozovat Masarykova univerzita.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Na bannerech je popsán projekt stanice, v pozadí je model.

„Nyní v ulici Poříčí vznikl model jedné z budov polární stanice, a to u sídla Fakulty architektury Vysokého učení technického. Právě její studenti tento návrh vytvořili. Je to jejich příspěvek k současnému plánování stanice CZ*ECO Nelson. Její finální podobu teprve vybereme. Tento modul vznikl proto, abychom upozornili na naši dlouhodobou vědeckou činnost v Antarktidě,“ řekl Novinkám manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler.

Zástupci tohoto programu chtějí navíc ještě více zaujmout veřejnost tím, že na objekt budou trvale promítat světelnou show, jejímž cílem bude na místě modelu polární stanice vytvořit iluzi polární záře.

Polární záři zachytili o víkendu jen ti trpělivější. Focení komplikovala oblačnost

Věda a školy

Vědci pracují na Nelsonu již od roku 2018, kdy antarktický nadační fond zakoupil za symbolickou korunu tamní základnu od dobrodruha Jaroslava Pavlíčka. Původní objekt jeho stanice Eco-Nelson je po 30 letech provozu neobyvatelný - jeho základem jsou staré chladicí boxy z ruských lodí.

Foto: archiv Českého antarktického nadačního fondu

Ostrov Nelson v Antarktidě. Vědci na něm zatím při pobytu stanují. Zcela vpravo je torzo staré základny dobrodruha Pavlíčka; někde v tomto prostoru by měla vzniknout nová základna.

Vědci při pobytu na Nelsonu stanují a staré zařízení využívají jako sklad.

Ostrov dvou přílivů plný života

„Chceme pro ostrov Nelson malou, ale moderní stanici s kvalitním zázemím. Protože je ostrov plný života, využijí základnu především zoologové a botanici. Jsme pevně přesvědčeni o tom, že peníze na CZ*ECO Nelson se nám podaří získat z darů a příspěvků,“ uvedl Kapler.

Pomoci by mohly i některé z firem z České republiky, pro které vědci v Antarktidě testují jejich výrobky.

Foto: archiv Českého antarktického nadačního fondu

Na grafice je vidět umístění ostrova Nelson.

Přestože vzdálenost mezi základnami nebude velká, jde o rozdílné světy. Okolí stanice Mendel je v podstatě polární pouští bez pestřejšího zastoupení rostlin a živočichů. Nelson je pravým opakem: jsou na něm kolonie tučňáků, rypoušů, lachtanů, tuleňů a mnoha druhů ptáků.

Nelson sice leží v Jižním oceánu, který je zaznamenáván v mapách teprve od roku 2021, ale zjednodušeně řečeno je z jedné strany omýván vodami Tichého a z druhé Atlantického oceánu, což na něm vytváří specifické podmínky. Ostrov má dva přílivy a odlivy.

Projekt CZ*ECO Nelson podrobněji přibližují v Brně bannery umístěné hned vedle modelu polární stanice.

Antarktida starším vědcům prospívá, zbavili se tuků na břiše. Zato mladší kolegové přibrali

Věda a školy

Na Antarktidu míří první elektromobil, vozit bude vědce a turisty

AutoMoto

Související články

Výběr článků

Načítám