Hlavní obsah

Už zase? První návrh rozpočtu pro školství budí nervozitu

Rozpočet pro školství na příští rok je zatím podle návrhu ministerstva financí proti letošnímu o pět miliard nižší. Na základě zkušeností z loňska, kdy se o výdajích na školství dlouho licitovalo a přesto v něm není dost peněz třeba na provozní zaměstnance, mají odborníci pochybnosti, zda je vzdělávání pro vládu skutečnou prioritou. A dá se prý očekávat, že kolem vyjednávání bude znovu dusno.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek u letošního předávání vysvědčení na ZŠ v Ořechově na Brněnsku (ilustrační foto)

Článek

„Loni ministerstvo financí navrhlo školství rozpočet o třicet miliard nižší, ale ani po vyhandrkovaných navýšeních to stále nestačí mandatorně na to, co se stát zavázal, že bude dělat. Tímto návrhem vláda potvrzuje, že z jejích dvou obrovských priorit - obrana a vzdělávání - zůstává jen obrana, protože vzdělávání to prostě není,“ řekl Novinkám Miroslav Hřebecký, programový ředitel organizace pro informace ve vzdělávání EDUin.

Ministerstvo financí zatím podle dostupných informací navrhlo pro resort školství navýšení rozpočtového výhledu pro příští rok o deset miliard korun. Letošní rozpočet školství se pohybuje kolem 273 miliard, ale výhled pro příští rok slibuje 258 miliard.

Takže i s deseti miliardami navíc, které mají zahrnout pravidelnou valorizaci a zvýšený počet úvazků, by se oproti letošku rozpočet snížil o pět miliard.

Ministerstvo financí zatím s navýšením peněz do školství nepočítá

Domácí

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) se jedná o čistě technický návrh před politickou debatou. Sám požaduje navýšení zhruba o 30 miliard.

Jenže loňské nekonečné dohady se táhly i po schválení státního rozpočtu ve Sněmovně, což dohnalo odbory ke stávce, do níž se zapojily tři čtvrtiny mateřských, základních a středních škol.

Volání po další stávce ve školách sílí

Domácí

Ministerstvo financí totiž návrh závratného propadu rozpočtu vysvětlovalo tím, že v zákoně není jasně dáno, že má stát platit nepedagogické pracovníky ve školách. Postupně se míra škrtů snižovala, ale ani na konci tahanic nebyly v rozpočtu platy všech lidí pokryté, a tak nezbylo zřizovatelům a ředitelům nic jiného, než aby mzdy zajistili.

Navíc se výdaje na platy těchto zaměstnanců snížily o dvě procenta. A pokud si je ředitelé chtěli udržet, dorovnávali jim je z peněz určených pro učitele.

Bek: Slabý rozpočet pro školství by STAN nepodpořil

Domácí

„U středních škol to zřizovatelé, tedy kraje, pokrývají. Na podzim budou krajské volby, a to by jim voliči omlátili o hlavy. Starostové menších obcí, kteří zřizují školky a základky, jsou naštvaní a nechtějí platit místo státu. Ale z hlediska celého rozpočtu se bavíme o drobných,“ poznamenal Hřebecký.

„Obrovské handrkování i hrozby stávkou“

Prvotní návrh rozpočtu nebudí nadšení ani u šéfa institutu IDEA při CERGE - EI Daniela Münicha.

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) je nezávislý akademický think tank zaměřující se na analýzy, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik. Je projektem Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR, který spolu s Centrem pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE) Univerzity Karlovy tvoří společné akademické pracoviště CERGE-EI.

„Je to málo na to, aby se dohnala ztráta, kterou školství nabralo za poslední dva tři roky. Nebude to stačit, těžko z toho ministerstvo zaplatí třeba vysoké školy, které chtějí přinejmenším pět miliard, ne-li deset. Ale je to jen jakýsi výchozí návrh. Ten se nastřelí co nejníž a pak se jedná,“ řekl Münich Novinkám.

Chce-li vláda naplnit slib, musí do školství přisypat nejméně 37 miliard

Domácí

Na druhou stranu připouští, že čas se krátí. Vláda má prázdniny a o rozpočtu může jednat nejdříve 21. srpna.

„Jestli by to i na začátku září bylo na tomto čísle, tak už se blížíme termínu, kdy to půjde do Sněmovny, a to pak očekávám obrovské handrkování včetně hrozeb stávkou,“ uvedl.

Zjitřenou atmosféru připouští také šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Situace se opakuje, navíc je ve hře navýšení tarifních tabulek pro nepedagogické pracovníky od září, což opět zvýší rozpočtové nároky na příští rok,“ sdělil Novinkám.

Vláda se chystá zopakovat trik vylepšující schodek rozpočtu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám