Hlavní obsah

Uvázlí astronauti se dostanou konečně domů. Na ISS míří nová mise NASA

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala z floridského Mysu Canaveral dvoučlenná mise Crew-9 pod hlavičkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Stalo se tak v sobotu 19:17 SELČ poté, co byl start mise několikrát odložen. Raketa Falcon 9 s pilotovanou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX měla původně nést čtyři členy posádky. Dvě místa jsou vyčleněna pro návrat uvázlých astronautů z neúspěšné mise Starliner společnosti Boeing, a to příští rok v únoru.

Foto: Joe Skipper, Reuters

V sobotu 19:17 SELČ odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě raketa Falcon 9 nesoucí pilotovanou loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

Článek

Na oběžnou dráhu v sobotu zamířil americký astronaut Nick Hague a jeho ruský kolega Alexandr Gorbunov. Na orbitálním komplexu, kam mají podle plánu dorazit v neděli v 23:30 SELČ, je čeká pětiměsíční vědecký program.

Zvláštní pozornost se na novou misi upíná kvůli tomu, že má umožnit návrat dvojice uvázlých amerických astronautů. Barry Wilmore a Sunita Williamsová dorazili na ISS na začátku června.

K tomuto účelu byla poprvé použita kosmická loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing. Když se loď přibližovala k ISS, zaznamenala technické potíže spojené s únikem paliva a selhání několika naváděcích trysek. Posádka se měla vrátit na Zemi touto lodí 14. června.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Posádku mise Crew-9 tvoří americký astronaut Nick Hague (vpravo) a jeho ruský kolega Alexandr Gorbunov.

Posádka uvázlá na ISS: Tak to v této branži chodí

Věda a školy

Některé problémy se uplynulé měsíce podařilo vyřešit, nicméně posádka lodi Starliner zůstává ve vesmíru a podle současných plánů si pobyt na oběžné dráze prodlouží až do února.

Kvůli problémům s lodí Starliner byl také odložen původní start současné mise Crew-9, který měl proběhnout v druhé půlce srpna. Poté, co se potvrdilo, že loď Starliner, která zůstávala zakotvena u ISS, není dostatečně bezpečná, vrátila se loď na zem bez posádky.

Další odklad mise v průběhu tohoto týdne způsobil hurikán Helene, který ohrožoval pobřeží Floridy. Přípravy startu mise se obnovily v pátek poté, co hrozba přírodního živlu v této části amerického státu pominula. Hurikán však nadále decimuje severozápadní oblast Floridy a několik dalších sousedních států a vyžádal si podle amerických médií už nejméně 52 obětí.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Extrémně široký hurikán Helene uvěznil padesát lidí na střeše nemocnice

Amerika

Výběr článků

Načítám