Hlavní obsah

Uspěchaná novela o akreditačním úřadu neplní svůj účel, cupují návrh vysoké školy

Měla by posunout dozor nad kvalitou vysokých škol na světovou úroveň, tento účel však novela neplní. Zástupci vysokých škol se vyjadřují v prvních neformálních konzultacích velmi kriticky k návrhu na změnu fungování Národního akreditačního úřadu. Podle nich by ministerstvo nemělo spěchat a více o úpravách diskutovat.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Šéf Národního akreditačního úřadu Robert Plaga

Článek

Hlavním cílem novely je posílit nezávislost Národního akreditačního úřadu a vytvořit z něj akreditační agenturu, která by odpovídala mezinárodním standardům a mohla by se zařadit do Evropského registru zajišťování kvality vysokého školství EQAR. Díky tomu by se například zlepšila spolupráce českých univerzit se zahraničními.

Jenže reprezentanti vysokých škol se obávají, že předběžný návrh svůj účel neplní.

„Česká konference rektorů podporuje záměr transformovat stávající Národní akreditační úřad pro vysoké školství na nezávislou akreditační instituci, obává se však, že předložená novela nepovede k vytvoření takové instituce, a doporučuje věnovat této problematice ještě pozornost,“ sdělili rektoři.

Šéf akreditací pro VŠ nemusí mít docenturu, připustil Bek. Podle akademiků je to přežitek

Věda a školy

Podle nich je chybou, že se novela předkládá bez analýzy současných akreditačních mechanismů, a vadí jim, že ministerstvo školství s prosazováním spěchá, tudíž nelze závažné změny pořádně probrat. Ministerstvo totiž už připravuje paragrafové znění.

Konference se rovněž vymezila proti překvapivému návrhu zahrnout částečně do akreditačního řízení i vyšší odborné školy. „Tento krok má potenciál zásadním způsobem ovlivnit kvalitu vzdělávání a v neposlední řadě i financování vysokých škol,“ míní rektoři.

Pokládají tak za klíčové, aby se návrh podrobně prodiskutoval a nedoporučují jej předložit do dalšího kola legislativního procesu.

Rozdíly v klíčových bodech

Obdobně se vyjádřila i Rada vysokých škol. „Rada souzní se záměrem, není však přesvědčena o tom, že navrhované úpravy statutu a fungování akreditační autority zajistí soulad tohoto orgánu s evropskými standardy, a tím pádem i možnost českých škol fungovat v mezinárodním kontextu jako zcela rovnocenní partneři,“ uvedla v připomínce.

Bek odmítl, že chce post šéfa akreditační agentury. Rýpl si do Plagy

Domácí

Také Rada si stěžuje na nedostatek analýz současného stavu a možných změn, ačkoli studie na toto téma existují. Překvapením bylo i pro ni zařazení vyšších odborných škol do systému akreditací, s čímž původní návrh, se kterým přišlo už zkraje roku vedení Národního akreditačního úřadu, vůbec nepočítal.

„Návrh zákona staví do jedné úrovně instituce s velmi rozdílným způsobem fungování, počínaje statutem, zřízením a financováním, přes požadavky na garantování kvality a personální zabezpečení, až po v dnešní době nikoliv lehce pominutelnou otázku odměňování pedagogů a akademických pracovníků,“ dodala Rada.

Časový harmonogram k projednání novely, který zahrnuje i měsíce akademického klidu, prý působí uspěchaně. Rada žádala o informace k novele už od jara, ale vždy byla ministerstvem ujištěna, že na diskuzi bude mít dost času a že dokument bude vycházet z návrhu akreditačního úřadu. Jenže nyní se podle ní výsledná podoba v některých klíčových bodech výrazně liší. V závěru pak rada vyzvala k přípravě kvalitního zákona ve standardním čase.

Akademici kvůli rozpočtu zvažují stávku i odmítnutí státnic

Domácí

Výběr článků

Načítám