Hlavní obsah

Univerzita pořídila pro budoucí veterináře speciální trenažér: plastovou krávu s teletem

Brno

Supermoderní trenažér, na kterém se budoucí zvěrolékaři naučí asistovat při komplikovaném rození telat, pro ně pořídla do simulačního centra brněnská Veterinární univerzita. Má podobu plastové krávy a telete holštýnského plemene v životní velikosti. Na krávě se cvičí pomoci teleti na svět při komplikovaném porodu. V Česku se ročně narodí 300 tisíc telat.

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Trenažér má podobu modelu krávy holštýnského plemene

Článek

„Ne každý budoucí veterinář má šanci být přímo u rození telat. Jak při něm postupovat, by měl vědět i ten z budoucích kolegů, který se pak v praxi nebude věnovat skotu, ale jiným zvířatům. Nový trenažér posouvá praktickou výuku studentů výrazně dopředu,“ uvedl za pedagogy univerzity Svatopluk Čech s tím, že postup při porodech se nyní učil jen na modelech.

Modely byly jen názorné, ukazovaly organismus krávy před porodem, simulátor umožňuje přímo nácvik porodu.

Rozložitelná plastová kravka

Plastovou kravku lze rozložit tak, že po odklopení zad student vidí do ní a dokáže pochopit, jak je tele před narozením v těle matky uloženo. Většina porodů jde hladce i bez pomoci veterináře, někdy ale potřebuje tele při své cestě na svět pomoc odborníka.

Mobilní diagnostické zařízení z Brna pomůže rychleji zahájit léčbu zvířat i lidí

Věda a školy

Veterinář musí vložit ruku do dělohy krávy, tele zavázat za nohy a hlavu na provaz a pomoci mu ven. Pracuje poslepu.

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Pohled do útrob krávy, v němž je uloženo v děloze tele

„Musí být schopen se zorientovat, tele správně uvázat tak, aby se pomohlo jak krávě, tak i teleti. Trenažér nám umožňuje podrobný nácvik téměř v realistických podmínkách. Zatímco jeden student si postup zkouší, ostatní jej kontrolují, zda postupuje správně,“ vysvětlil Čech.

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Plastová kráva je supermoderním simulátorem

Chloubou Veterinární univerzity je moderní simulační centrum, které je plné simulátorů. Většinou jde o makety psů, ale i koní v životní velikosti.

Umožňují nacvičit si zákroky v klidu učebny, a to včetně těch nejnáročnějších, k nimž patří např. laparoskopická operace (zákrok, při němž se chirurgický výkon v organismu děje jen prostřednictvím několika malých, zhruba dvoucentimetrových otvorů v těle; u klasického výkonu vzniká velká řezná rána, která se hojí déle – pozn. red.).

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Kráva a telátko – nový simulátor Veterinární univerzity Brno

Univerzita vybudovala pro budoucí veterináře simulační centrum

Věda a školy

Oblovce Míle se při nešťastném pádu rozbila ulita, unikátním zákrokem jí zachránili život

Koktejl

Výběr článků

Načítám