Hlavní obsah

Úkol pro Prahu v novém školním roce: Rozšiřovat kapacity středních škol

Asi 500 žáků prvního ročníku se v pondělí shromáždilo v hlavním sále pražské Střední odborné školy Jarov, aby je učitelé po rozdělení do jednotlivých oborů odvedli do jejich tříd. Ani toto učiliště letos kvůli velkému zájmu nemohlo přijmout všechny zájemce, přestože otevřelo novou moderní budovu, která vznikla rekonstrukcí staršího paneláku.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Hlavní sál odborné školy na Jarově zcela zaplnili studenti prvních ročníků.

Článek

Podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) se při přijímacím řízení ukázalo, že v Praze je značný zájem jak o všeobecné, tak o odborné školy. Do té na Jarově se nedostalo asi 70 zájemců z devátých tříd.

„Musíme rozšiřovat obojí. Když vezmeme letošní čísla, v Praze byl největší nátřesk na střední průmyslové školy elektrotechnické, stavební, až potom gymnázia. A demografie ukazuje, že žáků bude stále přibývat,“ řekl Klecanda.

Ze všech krajů

Kolik pražských deváťáků nechodí v novém školním roce do školy, město zatím neví. Poslední údaj pochází ze začátku srpna. Po druhých kolech přijímacích řízení nemělo místo ve škole téměř 350 pražských dětí. Následovala kola další s papírovými, nikoli digitálními přihláškami.

Elektronické přihlášky na střední byly fantastický počin, zní ze škol

Věda a školy

„Přihlášky do Prahy opět mohli podávat studenti ze všech krajů, takže ta čísla nemáme,“ uvedl Klecanda. Situace stále není přehledná i proto, že někteří ředitelé očekávali zcela plnou školu, ale úspěšní uchazeči nakonec nastoupili jinam. Budou tedy možné ještě přestupy.

Digitalizace prvních dvou kol přijímacího řízení by se podle Klecandy mohla ještě upravit. „Je otázka, jestli nemít pro druhé kolo možnost více přihlášek než tři. Mohlo by ubýt těch, kteří se nikam nedostanou,“ poznamenal radní.

Kvůli silném převisu Praha požádala všechny ředitele středních škol, aby navýšili počty míst, celkem tak kapacita stoupla asi o 1500 židlí.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Zrekonstruovaná budova odborné školy v Praze na Jarově

V rekonstruované budově na Jarově sídlí vedle učiliště ještě střední škola logistiky, kapacita je plná.

Praha může šmahem zajistit stovky nových míst na čtyřletých gymnáziích. Ale nechce

Domácí

„Stala se z toho inteligentní budova, plně energeticky soběstačná se všemi vymoženostmi včetně samočinného zastiňování, osvětlení a rekuperace vzduchu,“ popsal modernizaci ředitel jarovské školy Miloslav Janeček. Rekonstrukce vyšla asi na 360 milionů korun bez DPH, 180 milionů korun šlo z evropských fondů.

Místo za milion

Některé školy podle Klecandy mohou uvolnit ještě další prostory, pokud například vypovědí dříve uzavřené nájemní smlouvy na místnosti, které zatím nepotřebovaly. Jde o levnější a rychlejší řešení, než jsou novostavby. Vybudování jednoho místa ve střední škole totiž podle Klecandy vychází napříč republikou v průměru na milion korun.

Radní uvedl, že dostal tipy asi na 15 budov, které by Praha mohla pro školy pořídit. Bylo je však třeba nejprve prověřit, a než se tak stalo, objekty získali jiní kupci. Podle Klecandy se to týkalo např. bývalé Komerční banky u Arbesova náměstí v Praze 5. „Řešili jsme, jestli půjdou v tom docela složitém objektu udělat třídy, a pak jsme zjistili, že už je to prodané,“ dodal radní.

Pro nové gymnázium v Praze 7 schválili zastupitelé před prázdninami nákup prvních nemovitostí v Holešovicích. Dříve než za dva roky jeho otevření čekat nelze, rekonstrukce je podle radního před zadáním.

Školáci z vyhořelé školy v Českém Těšíně se učí v muzeu i na faře

Domácí

Ve škole se ukrývají poklady, řekl Pavel prvňákům v Kladně a dal jim šerpu

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám