Hlavní obsah

Údržbu železnice provádí v Japonsku obří humanoidní robot

Západojaponská železniční společnost (JR West) představila 12 metrů vysokého humanoidního robota. Ačkoli může podle agentury AFP připomínat „nebezpečného robota ze sci-fi z 80. let“, nebyl zkonstruován „pro nic zlověstného“. Robot se má postarat o údržbářské práce na trati.

Testování údržbářského humanoidního robota na japonské železniciVideo: Reuters

Článek

Úvodní video z testování údržbářského železničního robota je z roku 2022. Už tehdy japonští odborníci věřili, že do ostré akce bude uveden za dva roky – a to se také stalo. Počínaje letošním červencem je velký stroj s obrovskými pažemi a malou hlavou používán pro práce na železnici.

V provozu má být na trase Kjóto-Ósaka-Kóbe, píše The Japan News, anglickojazyčný web deníku Jomiuri Šimbun.

Japonský robot se usmívá s pomocí živé kůže

Věda a školy

Robot je přimontovaný na nákladním voze (který může jezdit po kolejích), přičemž jej ovládá ze stavebního vozidla pracovník, který pomocí speciálních brýlí sleduje obraz z kamery robota.

Řezání větví a natírání sloupů

S vertikálním dosahem 12 metrů může robot používat různé nástavce na ramena k přenášení předmětů o hmotnosti až 40 kg. Robotická ramena lze nahradit nástroji, jako jsou pily a kartáče nebo štětce.

Prozatím se hlavní úkoly robota zaměřují právě na ořezávání větví stromů podél kolejí a natírání kovových rámů, které drží trakční vedení nad vlaky.

Tato technologie pomůže s nedostatkem pracovníků v populačně stárnoucím Japonsku. Stejně tak by měla snížit počet nehod, jako jsou pády pracovníků z vysokých míst či zasažení elektrickým proudem.

„Doufáme, že v budoucnu budeme používat stroje pro všechny druhy operací údržby naší infrastruktury,“ uvedl podle listu The Guardian prezident společnosti JR West Kazuaki Hasegawa na nedávné tiskové konferenci.

Češi vyvinuli „chytrou kolej“, odhalí poškozený vlak. Testuje se u nás a na Tchaj-wanu

Věda a školy

Maglev na obyčejných kolejích. Italové ukázali průkopnický projekt

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám