Hlavní obsah

Třináctiletému Britovi dali jako prvnímu pacientovi s epilepsií do lebky neurostimulátor

Londýn

Nyní třináctiletý Oran Knowlson je prvním pacientem s epilepsií, jemuž lékaři v rámci experimentálního programu umístili neurostimulátor do lebky. Míra chlapcových záchvatů se snížila o 80 procent. Lennoxovým-Gastautovým syndromem, těžkou formou epilepsie, trpí Oran od svých tří let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Novináři zpravodajské stanice BBC rodinu navštívili sedm měsíců po úspěšné operaci, která v říjnu loňského roku trvala kolem osmi hodin. Tým z londýnské nemocnice Great Ormond Street Hospital vedený dětským neurochirurgem Martinem Tisdallem vpravil na talamus hluboko do Oranova mozku dvě elektrody.

Tolerance chyby pro umístění byla méně než milimetr. Dvojice elektrod vede k neurostimulátoru - čtvercovitému přístroji o hraně asi 3,5 centimetru a tloušťce asi 0,6 centimetru, který je připevněn k lebce pacienta.

Epileptické záchvaty jsou způsobeny abnormálními výkyvy elektrické aktivity v mozku. Přístroj má za cíl tyto signály blokovat či narušovat. Metodu stimulace mozku lékaři u dětských pacientů s epilepsií vyzkoušeli už dříve, dráty z mozku však vedly směrem k hrudi, kde byl umístěn neurostimulátor.

Dříve neřešitelné případy epilepsie dnes lékaři zvládají. I díky algoritmům

Věda a školy

Oran měl po operaci měsíc na zotavení, než lékaři přístroj zapnuli. Stimulátor se dá nabíjet pomocí bezdrátových sluchátek, které může mít chlapec na hlavě a při nabíjení je běžně používat, například sledovat televizi.

Těžká forma epilepsie způsobila, že chlapec trpěl množstvím záchvatů denně, od dvaceti až po několik set. Ačkoliv Oran trpí i syndromem ADHD a poruchou autistického spektra, epilepsie je zdaleka jeho největším trápením, řekla novinářům jeho matka Justine.

Nadějná budoucnost

„Připravila ho o celé dětství. Měla jsem relativně bystrého tříletého kluka, který ale po několika měsících záchvatů začal rychle upadat a přišel o hodně dovedností,“ popsala Justine a dodala, že experimentální operace rodině vrátila naději. „(Oran) se mi teď rozhodně pomalu vrací.“

Podle listu The Guardian, který o tomto typu mozkového implantátu rovněž informoval, chlapcova matka dále uvedla, že je její syn od té doby, co dostal zařízení, šťastnější, hovornější a má mnohem lepší kvalitu života.

„Budoucnost vypadá nadějně, což by mě ani ve snu nenapadlo říct před šesti měsíci,“ přiznala.

„Oranovi a jeho rodině epilepsie úplně změnila život, vidět ho jezdit na koni a získat zpět soběstačnost je tak naprosto ohromující,“ uzavřel neurochirurg Tisdall.

Vymýšlením si duchů a strašidel hledají lidé pevné místo v temnotě, ukázal netradiční experiment

Věda a školy

Nový český objev rozsvítí chirurgům mozkové nádory

Věda a školy

Výběr článků

Načítám