Článek
Švýcarská akademie věd, z jejíž analýzy citoval list The Guardian, uvádí, že příčinou zrychleného tání ledovců v letech 2022 a 2023 je „klimatický rozvrat“ způsobený spalováním fosilních paliv.
Ze zmíněné desetiny připadá šest procent na loňský a čtyři procenta na letošní rok, což představuje nejrychlejší tempo úbytku ledové masy od začátku měření.
The numbers are out: Swiss #glaciers lost >4% of their volume in 2023, the second-worst year since measurements started. Wow!
— GLAMOS (@glamos_ch) September 28, 2023
See media-release by @scnatCH https://t.co/n9uT7VrKPQ pic.twitter.com/57gb0BU0Zr
U některých ledovců už odborníci přestali tání sledovat, protože tam prý už žádný led nezbyl.
Například organizace Glacier Monitoring in Switzerland (GLAMOS), která monitoruje 176 ledovců, nedávno zastavila měření na ledovci Saint Annafirn v centrálním kantonu Uri, protože z větší části roztál.
„Už tam zbyl jen nějaký mrtvý led (led, který se oddělil od ledovce a nepohybuje se). Je to následkem kombinace klimatických změn, která zvyšuje pravděpodobnost takových extrémních událostí, a extrémních výkyvů počasí,“ uvedl šéf organizace Matthias Huss.
„Pokud to tak bude pokračovat, uvidíme tento nepříznivý proces každý rok,“ dodal.
Aby Švýcarsko zastavilo úbytek svých ledovců, musí podle Hussa snížit emise. „I kdyby se ale světu podařilo udržet oteplování na úrovni o 1,5 stupně výše oproti předindustriální době, zůstane na území alpské konfederace jen třetina nynějšího objemu ledovců.
Malé ledovce zmizí, velké budou menší
„Znamená to, že všechny malé ledovce zmizí a velké ledovce budou mnohem menší,“ řekl dále Huss s tím, že alespoň v nejvýše položených oblastech švýcarských Alp „zůstane nějaký led a ledovce, které budeme moci ukázat našim vnoučatům“.
Švýcarské Alpy v letošním roce zažily rekordní teplo. V srpnu, měsíci vrcholného tání, meteorologové zjistili, že nadmořská výška, ve které srážky mrznou, dosáhla nového ročního maxima 5289 metrů.
To je více než nadmořská výška Mont Blanku. Loni toto roční maximum činilo 5184 metrů.