Hlavní obsah

Stát hodlá uložit školám povinnost zajistit jídlo pro celiaky

Praha

Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na středeční tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Školní jídelna - ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) metodika počítá i s dovozem balíčků nebo ohříváním jídla od rodičů.

Metodika podle něj stanoví mantinely a návody, jak při zajišťování jídla postupovat. „Bude větší volnost pro ty, kteří tato jídla vaří, jak se mezi těmi mantinely pohybovat,“ řekl Válek.

Podle Mackové by základem mělo být to, aby škola byla schopná dietní jídlo dětem alespoň ohřát a zároveň zabránit kontaminaci alergeny, které jsou pro nemocné ohrožující.

MŠMT: Školní jídelny budou moci dále nabízet bezmasá jídla

Věda a školy

Na absenci dostatečné metodické podpory a některých nesprávných řešení při poskytování dietní stravy poukázaly i výsledky plošného monitoringu dietního stravování, který udělala v roce 2023 hygienická služba.

„Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování je pomůckou, která nabízí ucelený a oficiální návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit v případě, že je po ní poptávka,“ doplnila Macková v tiskové zprávě.

Nejsou data, kolik škol dietní stravování umožňuje

Mnohastránkový dokument, který bude prostřednictvím ministerstva školství distribuován do škol a je dostupný i na webu SZÚ, popisuje principy nejčastěji se vyskytujících dietních omezení. Popisuje také čtyři možnosti, jak dietní jídlo zajistit.

„Tedy buď vařením dietní stravy přímo v jídelně, dovážkou dietního jídla od externího dodavatele ihned po dohotovení, dovážkou po zchlazení nebo umožněním ohřátí vlastního doneseného pokrmu,“ píše ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Popisuje také hygienické zásady nebo náležitosti potvrzení lékaře o dietě dítěte.

Na metodice pracovala vedle ministerstva zdravotnictví a SZÚ také ministerstva školství (MŠMT) a zemědělství. Podle vrchního ředitele sekce vzdělávání MŠMT Jana Mareše neexistují data o tom, kolik škol dětem dietní stravování umožňuje. Nařídit školám zajištění dietního stravování podle něj není jednoduché i proto, že některá zařízení, jako školky či domovy mládeže při středních školách, mají celodenní stravování.

Bek upravil dotaci na obědy pro děti. Příspěvek dostanou i nejchudší

Domácí

K tomu, aby školy opravdu povinnost dostaly, se musí změnit vyhláška ministerstva školství. Některé školy už dietní stravování umožňují. „Je před námi velký úkol vysvětlit to všem, zřizovatelům, ředitelům a ředitelkám i personálu, aby nebyly žádné obavy,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík.

SZÚ nyní školí hygieniky, inspektory České školní inspekce, metodiky školního stravování a nutriční terapeuty v této metodice tak, aby podávali její jednotný výklad. „Samotné školení pro personál školních jídelen je pak naplánováno od března a uskuteční se on-line formou,“ uvedl resort zdravotnictví.

Lidí s celiakií, tedy diagnostikovanou nesnášenlivostí lepku, je v ČR podle odhadů asi 100 tisíc. Dietní stravování ale potřebují i další nemocní, např. s cukrovkou. Nízkobílkovinná dieta je nutná pro pacienty se vzácnými diagnózami, jako je fenylketonurie či poruchy cyklu močoviny. Podle odborníků se ale často nedodává dětem dostatek živin. Při nedodržování diety může nastat až poškození mozku.

Nejčastější příznaky, které mohou upozornit na celiakii aneb Když za problémy stojí lepek

Zdraví

Výběr článků

Načítám