Hlavní obsah

SpaceX poprvé dokončila testovací let lodě, s níž chce létat na Měsíc i na Mars

Aktualizováno

Společnost SpaceX ve čtvrtek na čtvrtý pokus poprvé dokončila testovací let svého obřího dopravního systému Starship, s nímž chce v budoucnu létat na Měsíc nebo na Mars.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Malý fanoušek přihlíží startu v Boca Chica v Texasu

Článek

Na rozdíl od třetího testu se její vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou, jakkoli ze záběru kamery bylo patrné, že z ní odlétají menší úlomky. Podle majitele SpaceX Elona Muska plavidlo po krátkém letu do vesmíru přistálo v oceánu s poškozeným křídlem.

„Přistání na vodě potvrzeno!“ oznámila SpaceX na sociální síti X přibližně 70 minut po startu. Společnost téměř po celou dobu návrat z kosmu vysílala z kamery umístěné na lodi, kvůli poškození při průletu atmosférou ale v přenosu nebylo přistání dobře vidět.

Nebylo tudíž zcela jasné, zda raketa úspěšně provedla přistávací manévr, při kterém se má otočit motory dolů a velmi pomalu klesnout na hladinu.

Blahopřeji týmu SpaceX k epickému úspěchu
Elon Musk

Podle Muska se „měkké přistání“ podařilo. „Blahopřeji týmu SpaceX k epickému úspěchu,“ uvedl.

Pro jeho společnost jde o další milník ve vývoji programu Artemis, který si americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci. To je plánováno na září 2026.

Při poslední zkoušce v březnu letělo plavidlo Starship, které vynáší nosná raketa Super Heavy, asi 50 minut, načež se rozpadlo při návratu atmosférou.

Tehdy se nepodařilo loď správně natočit, aby ji co nejlépe chránila vrstva odolná vůči extrémním teplotám vznikajícím při klesání.

Boeing a SpaceX: obě firmy se chtějí tento týden pokusit o kritický testovací let

Věda a školy

Dnes bylo plavidlo při klesání výrazně stabilnější, průlet atmosférou ale nebyl zcela bez problému.

Když se dostalo do výšky asi 55 kilometrů nad zemským povrchem, začalo být ze záběrů kamery patrné, že se při teplotách nad 1000 stupňů Celsia rozpadá jedno ze čtyř polohovatelných křídel.

Musk po přistání uvedl, že loď přišla o část „kachliček“, které tvoří její tepelný štít, a doletěla s „poškozenou klapkou“.

Dopravní systém dlouhý 122 metrů odstartoval z kosmodromu na jihu Texasu v 07:50 místního času (14:50 SELČ).

Plán mise kopíroval březnový test, přičemž Starship po startu zamířila na východ přes Mexický záliv a vystoupala až do výšky kolem 200 kilometrů nad povrchem. Přistání bylo plánované v Indickém oceánu západně od Austrálie.

Loď přišla o část kachliček, které tvoří její tepelný štít, a doletěla s poškozenou klapkou
Elon Musk

První úspěch si SpaceX připsala už krátce po startu, když se raketa Super Heavy po oddělení od vesmírné lodi snesla na hladinu Mexického zálivu. Při předchozích testech byly tzv. boostery zničeny za letu.

Společnost navrhla systém Starship tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru.

Jde o dosud největší postavený systém svého druhu a také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň, zatímco kosmická loď má šest stejných jednotek.

Všechny dosavadní testovací lety byly bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo v budoucnu unést až 100 lidí či velké množství nákladu a vybavení.

Yemi se k Měsíci nepodívá. Vesmírná mise dearMoon byla zrušena

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám