Hlavní obsah

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon se soukromou posádkou. Nyní kvůli počasí

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Vesmírná společnost SpaceX miliardáře Elona Muska opět odložila start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon v rámci mise Polaris Dawn, jejíž posádka se chce pokusit o první komerční výstup do volného kosmického prostoru. Start původně plánovaný na úterý byl nejprve odložen kvůli úniku helia, středeční termín pak kvůli špatnému počasí.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřčlenná posádka mise Polaris Dawn: zleva Anna Menonová, Scott Poteet, Jared Isaacman a Sarah Gillisová

Článek

Firma SpaceX o dalším odkladu začátku mise, která měla odstartovat z kosmodromu na Kennedyho vesmírném středisku na americké Floridě, informovala na síti X.

Let má poprvé v historii umožnit soukromým cestujícím opustit vesmírnou loď a vydat se do volného vesmíru ve skafandru. SpaceX jeho start kvůli úniku helia přeložila na středeční brzké ráno místního času (dopoledne SELČ), kvůli špatné předpovědi počasí v místě návratu na Zemi nedaleko pobřeží Floridy však tento pokus zrušila.

Tentokrát za tím tedy není technický problém, ale počasí. „SpaceX se rozhodla nevyužít ani zítřejší (čtvrteční) záložní termín a start tak proběhne nejdříve v pátek,“ doplnil k tomu specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

První komerční výstup do vesmíru? SpaceX odložila start lodi kvůli úniku hélia

Věda a školy

„Týmy budou nadále monitorovat počasí s cílem najít příznivé podmínky pro vzlet a návrat,“ konstatovala dále samotná SpaceX.

Velitelem mise každopádně bude americký miliardář Jared Isaacman, který se do vesmíru podíval už v roce 2021. Spolu s ním se do kosmického plavidla nalodí Scott Poteet, pilot s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva, a Sarah Gillisová a Anna Menonová, vedoucí techničky kosmických operací společnosti SpaceX.

Program Polaris má zahrnovat celkem tři mise a financuje jej Isaacman spolu se společností SpaceX. Úvodní mise bude mj. prvním velkým testem nových skafandrů od SpaceX a představuje nejnovější riskantní komerční milník, který chce Muskova vesmírná společnost překročit na cestě k budoucímu vybudování kolonie na Marsu.

Elon Musk chce darovat sperma, aby přispěl ke kolonizaci Marsu

Koktejl

Ženy, které se dostanou nejdál od Země

Mise má podniknout na palubě na 40 experimentů. Jedním z hlavních cílů má být, aby loď vystoupala nejprve do výšky 1400 kilometrů, což bude největší vzdálenost pilotovaného letu od Země od ukončení amerického lunárního programu Apollo.

Tehdejších misí se ovšem účastnili pouze muži, Gillisová a Menonová se tak stanou ženami, které se dostaly nejdál od naší planety. Pro srovnání, Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) krouží na oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů.

A např. na třetí den mise je plánován první komerční výstup do volného vesmíru, který se má odehrát na nižší oběžné dráze Země.

Pravidelné turistické lety do kosmu jsou za rohem. Za astronomickou částku

Cestování

Astronauti se vrátí na Zemi z ISS až příští rok. Starliner odletí bez nich

Věda a školy

Výběr článků

Načítám