Hlavní obsah

Sojuz dopravil na vesmírnou stanici dva Rusy a Američana - nejstaršího člena dlouhodobé posádky ISS

Ruská vesmírná loď Sojuz MS-26, která ve středu odstartovala z kazachstánského kosmodromu Bajkonur s tříčlennou posádkou, přistála ještě ten den večer u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruskou vesmírnou korporaci Roskosmos.

Přivítání nové rusko-americké trojice na ISSVideo: Reuters

Článek

V 18:23 SELČ odstartovala ze vzletové rampy na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz 2.1a, která na oběžnou dráhu vynesla pilotovanou kosmickou loď Sojuz MS-26.

Pilotovaná loď s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Ivanem Vagnerem a americkým astronautem Donaldem Pettitem u ISS přistála zhruba po třech hodinách od startu ve 21:32 SELČ.

Rusko-americká trojice zakotvila u ruského staničního modulu Rassvet. Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

NASA vyřadila dvě astronautky z letu na ISS. Lodí se v únoru vrátí posádka Starlineru

Věda a školy

Devětašedesátiletý Pettit se tímto stává nejstarším členem posádky ISS za její více než 25letou existenci, který bude na orbitálním komplexu dlouhodobě žít a pracovat.

„U Mezinárodní kosmické stanice ISS zůstane Sojuz MS-26 do 1. dubna 2025. Mimo posádku dovezl také 120 kg zásob včetně pěti vědeckých experimentů,“ doplnil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Pettit, který je momentálně nejstarším astronautem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), vyrazil teď do vesmíru počtvrté. Na svém kontě má dva starty na palubě raketoplánu Endeavour a jeden v kabině Sojuzu, při kterých ve vesmíru prožil již téměř 370 dnů. Současná mise bude jeho třetí dlouhodobá, tedy zhruba půl roku trvající výprava na oběžnou dráhu okolo Země, připomněl předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti Milan Halousek v tiskovém prohlášení.

Foto: NASA

Donald Pettit v modulu Destiny na ISS při svém půlročním letu v roce 2012

Příletem na ISS překonal Pettit dosavadní věkový rekord pro obyvatele stanice. Jeho současným držitelem je Američan Michael Barratt, který je na ISS od března letošního roku. Je mu 65 let.

Třetí nejstarší na delší vesmírné misi

Pettit se sice dočkal prvenství na mezinárodní stanici, je ale teprve třetím nejstarším člověkem, který se v dějinách vypravil na delší misi na oběžnou dráhu.

Tím nejstarším se v roce 1998 stal americký astronaut John Glenn. Muž, který na začátku 60. let jako první Američan v kosmické lodi Mercury obletěl Zemi, se po více než třech dekádách na devět dní vrátil do kosmu na palubě raketoplánu Discovery. Tehdy mu bylo 77 let.

Druhým nejstarším člověkem ve vesmíru, nepočítáme-li kratičké suborbitální lety, se stal v roce 2022 dvaasedmdesátiletý americký podnikatel v oblasti nemovitostí, filantrop a vesmírný turista Larry Connor. Ten si svoji 17denní cestu na ISS v rámci komerční mise Axiom Ax-1 plně uhradil.

FOTO: Jak vypadá život astronautů uvázlých na ISS? Opravují záchod, pěstují květiny nebo fotí

Zahraniční

Nejstarší ženou, která žila a pracovala v kosmu, je aktuálně Američanka Peggy Whitsonová. Ta svůj čtvrtý start v roce 2023 jako velitelka devítidenní komerční mise Axiom Ax-2 uskutečnila ve věku 63 let.

Velitelem nynější mise Sojuz MS-26 je zkušený ruský kosmonaut Alexej Ovčinin, pro kterého to bude již třetí let do vesmíru. Jeden dlouhodobý pobyt na ISS má již za sebou i jeho kolega z oddílu kosmonautů Roskosmosu Ivan Vagner.

Na ISS aktuálně působí hned 12 osob, a to včetně amerických astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williamsové. Problémová vesmírná loď Starliner společnosti Boeing se sice již vrátila na zemský povrch, z bezpečnostních důvodů však raději bez posádky. Zmínění dva astronauti, které na orbitu Starliner dopravil letos v červnu na původně osmidenní misi, zůstanou na vesmírné stanici až do února, kdy se vrátí v lodi konkurenční firmy SpaceX.

Starliner je zpátky na Zemi, posádka zůstává ve vesmíru

Věda a školy

Výběr článků

Načítám