Hlavní obsah

Složité organismy se na Zemi mohly objevit o 1,5 miliardy let dříve, než si vědci mysleli

Komplexní živočišný život mohl na Zemi vzniknout až o 1,5 miliardy let dříve, než se doposud myslelo. Tvrdí to skupina vědců vedená Univerzitou Cardiff ve Walesu, podle kterých jejich teorii podporují nové důkazy nalezené ve skalách v západoafrickém Gabonu. Tyto organismy ale podle nich žily jen v tehdejším vnitrozemském moři, nerozšířily se globálně a nakonec vymřely.

Foto: Professor Abderrazak El Albani, University of Poitiers

Umělecká představa tvorů žijících před 2,1 miliardy let v mělkém vnitrozemském moři vytvořeném srážkou dvou kontinentů

Článek

Obecně se většina expertů shoduje, že živočichové se na Zemi poprvé objevili zhruba před 635 miliony lety. Mezinárodní tým pracující v Gabonu ovšem tvrdí, že v tamních horninách objevil důkazy o podmínkách vhodných pro živočichy už před 2,1 miliardy let.

Zpravodajská stanice BBC k tomu podotýká, že studie zveřejněná nyní v odborném časopise Precambrian Research je odklonem od tradičního pojetí vývoje mnohobuněčných organismů.

Popisuje totiž epizodu jedinečné podvodní sopečné aktivity po srážce dvou kontinentů, která vytvořila „laboratoř“ bohatou na živiny pro „nejranější experimenty na Zemi v komplexní biologické evoluci“.

V hlubinách oceánu vědci objevili více než sto nových druhů mořských živočichů

Věda a školy

Zatím jen teorie

Objev z Afriky s dosud nevysvětleným původem pochází z lokality Franceville v Gabonu, kde odborníci před 10 lety identifikovali vrstvy sedimentů, které by mohly být tvořeny zkamenělými živočišnými organismy.

Vědci s pomocí hlubokých vrtů v okolních horninách nalezli stopy po kyslíku a fosforu, který by mohl raným organismům sloužit jako potrava.

Pokud je teorie o raném živočišném životě správná, miliardy let staré formy života se podobaly dnešním hlenkám či slizovkám - tj. amébovitým organismům, jak sdělil vedoucí studie Ernest Chi Fru z velšské Cardiffské univerzity.

Foto: Professor Abderrazak El Albani, University of Poitiers

Pokud je teorie o raném živočišném životě správná, fosilie miliardy let starých forem života se podobaly dnešním hlenkám či slizovkám.

„Nejsem proti myšlence, že před 2,1 miliardy let existovaly složitější živiny, ale nejsem přesvědčen, že by to mohlo vést k takové diverzifikaci, která by utvořila složité organismy,“ domnívá se naopak odborník Graham Shields z londýnské univerzity UCL, který se na výzkumu nepodílel.

Počtvrté v historii Země. Vědci prokázali, že dvě symbiotické formy života splynuly v jeden organismus

Věda a školy

„Říkáme: podívejte se, máme tu zkameněliny, máme tu kyslík, to podnítilo vznik prvních složitých živých organismů,“ uvádí však Chi Fru.

Stejný proces je podle něj pozorovatelný před 635 miliony lety.

Vědci objevili na mořském dně záhadný zdroj kyslíku. Vyrábí ho hodně a nepotřebuje světlo

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám