Hlavní obsah

Silná polární záře kouzlila na obloze. Zachytili ji z Česka i z oběžné dráhy

Silná sluneční aktivita v posledních dnech způsobila, že zejména v severních zeměpisných šířkách byla dobře pozorovatelná polární záře. V oblastech, kde bylo jasno, šlo fotografovat polární záři i u nás, a to v noci z pondělí na úterý.

Polární záře byla vidět z Asie i z vesmíruVideo: AP/Reuters

Článek

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) ohlásil 3. října pozorování geomagnetických bouří, které vedly k vyvržení oblaků koronární hmoty (CME, coronal mass ejection).

CME a sluneční erupce jsou extrémně velké exploze na sluneční fotosféře. Vyskytují se v blízkosti slunečních skvrn, na dělicí čáře mezi oblastmi opačně orientovaných magnetických polí.

Čím silnější jsou geomagnetické bouře, tím viditelnější a rozšířenější je právě polární záře, což mohli lidé zachytit posledních několik nocí, kdy byla aktivita silná. Bouře se hodnotí na škále od G5 (extrémní) po G1 (mírná). Předminulou noc podle NOAA byla bouře na úrovni G3.

Polární záři zachytili o víkendu jen ti trpělivější. Focení komplikovala oblačnost

Věda a školy

Agentury AP a Reuters v této souvislosti nyní zprostředkovaly působivá časosběrná videa z Číny nebo i z vesmíru. Z oběžné dráhy Země totiž polární záři (videosekvenci nalezneme na konci úvodního videa tohoto článku) zachytil americký astronaut Matthew Dominick, který působí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Záběry pořídil konkrétně z kosmické lodi Crew Dragon Endurance, která u ISS aktuálně „parkuje“.

V uplynulých dnech se navíc podařilo pořídit krásné fotografie polárních září rovněž v tuzemsku i na Slovensku, dále pak např. ve Finsku či v Kanadě. Pokochat se můžeme v galerii níže:

Jak nepřijít o polární záři

Jak upozorňuje popularizátor astronomie a fotograf Petr Horálek na webu Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, zájemcům o pozorování polárních září lze doporučit sledovat aktuální údaje na tzv. aurorálních monitorech, a to na počítači např. SolarHam či SpaceWeatherLive, nebo v mobilní aplikaci Aurora Alerts.

O tom, jak minimalizovat riziko, že polární záři propásneme, a jak správně v těchto výše zmíněných aplikacích číst, natočili tuzemští odborníci nedávno nové video:

„Cílem vědců primárně není upozorňovat na polární záře, ty jsou vedlejší - výzkumníci se snaží modelovat plazma ze Slunce s potenciálním nebezpečím na pozemskou techniku. A tam je vždycky lepší čekat to silnější než to podcenit a potom řešit následky potenciálně nebezpečné geomagnetické bouře na Zemi,“ doplnil Horálek pro Novinky.

V Brně vznikl model stanice pro Antarktidu, město chce lákat i na polární záři

Věda a školy

Výběr článků

Načítám