Hlavní obsah

Sdružení místních samospráv odmítá návrhy na slučování škol i obcí

Valtice (Břeclav)
Aktualizováno

Sdružení místních samospráv (SMS) odmítá návrhy na nucené slučování obcí a spojování škol. Podle předsedkyně Elišky Olšákové mají potenciál negativně ovlivnit životy obyvatel. Řekla to ve Valticích na Břeclavsku, kde ve čtvrtek začala celostátní konference sdružení, jehož členy je 2500 obcí a měst. Dalším tématem, které podle ní bude na konferenci rezonovat, je záměr převedení financování nepedagogických pracovníků škol na zřizovatele.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zahájení celorepublikové konference Sdružení místních samospráv ČR 10. října ve Valticích na Břeclavsku

Článek

Setkání se účastní 500 zástupců samospráv. „Snahou je, aby načerpali nové informace z různých ministerstev. Těšíme se určitě na vystoupení ministra školství Mikuláše Beka (STAN), protože všechny starosty znepokojila zpráva ohledně nepedagogických pracovníků,“ řekla Olšáková.

Už dnes obce podle ní doplácejí na výkon státní správy, a pokud by měly platit i nepedagogické pracovníky škol, je třeba úměrně tuto změnu zohlednit v zákoně o rozpočtovém určení daní.

Bek v úterý uvedl, že by se v této souvislosti měly příjmy obcí a krajů na provoz škol v příštím roce zvýšit o dalších deset miliard korun.

Ve své úvodní řeči se předsedkyně negativně vyjádřila také ke slučování obcí. „Podstatná část občanů by to oprávněně vnímala jako snížení váhy svého hlasu při rozhodování o lokálních záležitostech. V každé starostce a starostovi máme schopné manažery, kteří se pečlivě a napřímo starají o svěřené území, což prokázali nyní při povodních, předtím při covidové či uprchlické krizi. Podporujme a usnadňujme dobrovolnou spolupráci obcí, a ne umělé obecní slepence, které nebudou nikdy fungovat,“ řekla.

Pavel: Nemělo by to být direktivní

Ohledně slučování škol SMS zastává názor, že by to mělo být dobrovolným rozhodnutím zřizovatele.

Prezident Petr Pavel, jenž na konferenci vystoupil, ke slučování obcí uvedl, že jednodušší správní uspořádání by snížilo administrativní zátěž a zvýšilo celkovou efektivitu. Opatření by však měla být sociálně a společensky únosná, ne direktivní, řekl. Podle něj by stát měl podporovat přirozenou spolupráci obcí.

Návrh na spojování škol nám neodlehčí, tvrdí ředitelé. Zřizovatelé by ale slučovali ještě víc

Věda a školy

Školníky a uklízečky si už za rok mají platit obce

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám