Hlavní obsah

S výrobou vlastní techniky k astrofotografii začal na škole, dnes ji prodává po celém světě

Šenov

Devatenáctiletý student Ondřej Gejdoš nezahálel ani o uplynulých prázdninách. Volný čas trávil a nadále tráví v dílně v Šenově na Ostravsku, kde sestavuje a vyvíjí tzv. ekvatoriální motorizované montáže, které dnes jeho firma prodává po celém světě. Tato zařízení pomáhají astrofotografům vyfotit ostré snímky vesmíru díky tomu, že kompenzují točení Země.

Foto: Lucie Červenková, Novinky

Ke konstrukci vlastních montáží přivedla Ondřeje Gejdoše záliba v astrofotografii.

Článek

„První montáž jsem si složil a vytiskl na 3D tiskárně podle návodu z internetu, ale nebyla praktická na použití. Chtěl jsem vytvořit něco kompaktnějšího, lehčího, pevnějšího a stejně přesného. Tak, aby si ji člověk mohl vzít do batohu a jít fotit třeba noční oblohu do hor,“ popsal s nadšením a přiznal, že ji chtěl také udělat cenově dostupnější.

V začátcích fotil Gejdoš oblohu pouze zrcadlovkou se stativem, což, jak řekl, moc dobře nefungovalo. Jako student neměl moc peněz na už existující zařízení na trhu.

Vytvořit nový model ale nebylo jednoduché.

Fotografii komety nad Kunětickou horou vybrala NASA jako astronomický snímek dne

Věda a školy

„Některé informace jsem našel na internetu, ale většinou to bylo cestou pokus–omyl, než jsem se dostal ke stávající verzi. Navíc v té době jsem neměl moc zkušeností se strojírenstvím či modelováním,“ vzpomínal na dobu, kdy začal vyvíjet první vlastní montáž.

Foto: archiv Ondřeje Gejdoše

Velkou mlhovinu v souhvězdí Orion rád fotí ve volném čase.

Nyní se sestavováním těchto zařízení věnuje už tři roky. Vytisknutí nejnovějšího modelu trvá na jedné 3D tiskárně den a smontování do výsledné podoby až dvě hodiny. „Největším problémem je mít na skladě všechny potřebné materiály,“ řekl Gejdoš, který v současné době prodává své modely prakticky po celém světě včetně zemí jako USA, Německo nebo Nový Zéland.

Na český trh nikdy necílil, a to proto že komunita astrofotografů je u nás příliš malá. Zájemci si však mohou podle jeho návodu sestavit a vytisknout vlastní montáž.

Astronomickým snímkem měsíce se stala zářivá kometa nad Pradědem

Věda a školy

Díky úspěchu v prestižní soutěži v Číně, která proběhla letos v březnu, se mu otevřely nové dveře.

„Navázal jsem obchodní kontakty. S jednou čínskou firmou jsem zahájil spolupráci, plánujeme dodávat techniku na čínský trh a edukační sety do škol,“ popsal s tím, že zároveň s Číňany pracuje na vývoji dalšího modelu.

Foto: archiv Ondřeje Gejdoše

Mlhovinu Severní Amerika zachytil Ondřej Gejdoš s použitím vlastní montáže.

Ve volných chvílích fotí Gejdoš nejraději galaxie a mlhoviny, například Velkou mlhovinu v souhvězdí Orion. Smysl fotit noční oblohu má podle něj i na Ostravsku. „Při dostatečně dlouhém času je člověk schopen zachytit povedené snímky i ve světelně znečištěné oblasti,“ sdílí své zkušenosti s focením oblohy v regionu.

„Ale samozřejmě je lepší fotit mimo Ostravsko nebo počkat, než vypadne proud,“ směje se mladík, který by v budoucnu chtěl vyrazit fotit do slovenských Polonin, Chile nebo na Kanárské ostrovy.

Český astrofotograf působivě zachytil tři planetární mlhoviny

Věda a školy

Během úprav fotografií se snaží dosáhnout co nejlepšího výsledku za co nejkratší dobu. Úprava fotografií v postprodukci mu nezabere příliš času.

„Jednu fotografii upravím za půl hodiny až hodinu. Znám lidi, kteří nad snímkem pracují i čtyři hodiny,“ sdělil Gejdoš, jenž se chce v budoucnu dál věnovat firmě a vyvíjet další zařízení k astrofotografii.

Sortiment plánuje rozšiřovat, v nejbližší době se hodlá zaměřit na vylepšený model montáže, který plánuje dokončit na podzim. Své obzory si mladý muž plánuje rozšířit také studiem strojírenství na vysoké škole v Ostravě, kam toto září nastupuje.

Nejtemnější kout v Česku existuje už 15 let. U jeho zrodu stáli Poláci

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám