Hlavní obsah

Ruští kosmonauti pokořili rekord v nejdelším nepřetržitém pobytu na ISS

Dva ruští kosmonauti, Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub, překonali rekord v nejdelším nepřetržitém pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V pátek to oznámila ruská vesmírná korporace Roskosmos. Dosavadní rekord činil 370 dní, 21 hodin a 22 minut a drželi ho od září 2023 ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a astronaut amerického vesmírného úřadu NASA Francisco Rubio.

Foto: Roscosmos, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), jak ji v dubnu 2022 zachytil kosmonaut Roskosmosu Pjotr Dubrov z kosmické lodi Sojuz MS-19.

Článek

Čub a Kononěnko onen rekord 370 dní, 21 hodin, 22 minut a 16 sekund, budeme-li úplně přesní, překonali v pátek 20. září v 15:06:51 SELČ, jak na síti X napsal specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Svůj rekord ruská dvojice ještě o několik dní prodlouží, protože návrat na Zemi má naplánovaný na pondělí 23. září.

Devětapadesátiletý Kononěnko přitom už nyní drží několik vesmírných rekordů, včetně celkově nejdelší doby strávené v kosmu. Až příští týden přistane v kazašské stepi, bude mít na kontě dohromady 1110 dní strávených ve vesmíru během pěti misí.

Ruský kosmonaut Kononěnko jako první strávil 1000 dní na oběžné dráze

Věda a školy

Nejde o rekord v rámci jedné vesmírné mise

Výše zmíněný rekordní nepřetržitý pobyt se však týká jen samotné ISS.

„Nejde o absolutní rekord v délce nepřetržitého kosmického letu. Ten drží Valerij Poljakov, který na vesmírné stanici Mir strávil 437 dní, 17 hodin, 58 minut a 17 sekund. Na druhém místě je Sergej Avdějev, který na Miru strávil 379 dní, 14 hodin, 51 minut a 10 sekund (oba v 90. letech – pozn. red.),“ připomněl Václavík.

Když jsme u rekordů, tak nedávno na ISS dorazila ruská loď Sojuz se dvěma Rusy a jedním Američanem, historicky nejstarším dlouhodobým členem posádky této stanice na oběžné dráze Donaldem Pettitem (69).

  • Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Na ISS tak aktuálně působí hned 12 osob, a to včetně amerických astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williamsové. Problémová vesmírná loď Starliner společnosti Boeing se sice již vrátila na zemský povrch, z bezpečnostních důvodů ale raději bez posádky. Zmínění dva astronauti, které na orbitu Starliner dopravil letos v červnu na původně osmidenní misi, zůstanou na vesmírné stanici až do února, kdy se vrátí v lodi konkurenční firmy SpaceX.

Sojuz dopravil na vesmírnou stanici dva Rusy a Američana - nejstaršího člena dlouhodobé posádky ISS

Věda a školy

Posádka uvázlá na ISS: Tak to v této branži chodí

Věda a školy

Výběr článků

Načítám