Hlavní obsah

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro vlastní vesmírné stanice

Moskva

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro své vesmírné stanice. První modul by měl být na oběžnou dráhu vynesen již v roce 2027.

Foto: Vitaly Nevar/TASS, Profimedia.cz

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov

Článek

O časovém harmonogramu vzniku stanice v úterním prohlášení informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Kromě šéfa Roskosmosu Jurije Borisova podepsalo harmonogram také 19 ruských podniků, které se na vývoji kosmické stanice budou podílet.

Do roku 2030 plánuje Roskosmos vytvořit jádro stanice, které se bude sestávat ze čtyř modulů. Ve druhé etapě v letech 2031 až 2033 bude stanice rozšířena o dva další moduly.

Na ISS do roku 2028?

Rusko až dosud spolupracovalo se Spojenými státy a dalšími zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jde o jednu z mála oblastí, v nichž Moskva a Washington stále kooperují.

Astronauti na ISS se museli schovat kvůli troskám z ruské družice

Věda a školy

S blížícím se koncem životnosti ISS Moskva v roce 2022 oznámila, že plánuje od projektu odstoupit a postavit vlastní stanici. Původně chtěla ISS opustit po roce 2024, ale loni svým partnerům sdělila, že svou účast prodlouží do roku 2028, připomněla agentura Reuters.

Zhotovení vlastní orbitální stanice má podle představ Roskosmosu zajistit zemi nepřerušené pokračování ruského programu pilotovaných letů do kosmu.

Stejně tak řešit úkoly vědeckotechnického rozvoje, národního hospodářství a národní bezpečnosti, které v současnosti není možné řešit na ISS z důvodu technologických omezení či podmínek mezinárodních dohod.

SpaceX dodá loď, která pomůže zlikvidovat vesmírnou stanici, oznámila NASA

Věda a školy

Rusko se pyšní svým vesmírným programem již od dob studené války, kdy se sovětský kosmonaut Jurij Gagarin stal v roce 1961 prvním člověkem, který se vydal do vesmíru.

Např. loni však utrpělo velký neúspěch při své první lunární misi po 47 letech, kdy se jeho bezposádková kosmická loď vymkla kontrole a narazila do povrchu Měsíce.

Rusům se na Měsíci přece jen něco povedlo. Podle fotky družice NASA vyrobili nový kráter

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám