Hlavní obsah

Probíhají zápisy do školek

Praha

Ve čtvrtek začaly zápisy dětí do mateřských škol, potrvají do 16. května. O přesném termínu rozhodují ředitelé a zřizovatelé školek. Zápisy pro všechny děti se budou letos konat v běžném termínu a běžným způsobem, zvláštní zápisy pro děti ukrajinských uprchlíků se v tomto školním roce již nedělají. Nárok na přijetí do mateřské školy mají všechny děti starší tří let.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Pro pětileté děti je předškolní vzdělávání od roku 2017 povinné. Zápis je nezbytný i v případě, že se budou předškoláci starší pěti let vzdělávat doma nebo např. v dětské skupině.

V takových případech je nutné, aby rodiče předškoláků své potomky přivedli na podzim do školky na tzv. přezkoušení.

Rozhodovat může i los

Rodiče si pro své dítě mohou vybrat jakoukoliv školu. Mateřské školy stejně jako základní přijímají přednostně děti ze spádových oblastí. V případě, že pro děti kapacita zařízení nestačí, rozhoduje o přijetí los.

Dětí bude méně, ale školky nerušte, apeluje ministerstvo

Domácí

Některé mateřské školy využívají možnosti elektronického předzápisu, jenž by měl rodičům i školám usnadnit administrativu, řádný zápis v MŠ ale nenahrazuje.

V některých městech, obcích a městských částech je pro děti ve školkách nedostatek míst. Problematické jsou okresy Středočeského kraje nebo třeba okres Brno-venkov, Pardubice či Hradec Králové, vyplývá z výroční zprávy České školní inspekce za školní rok 2022/2023. V těchto okresech jsou mateřské školy naplněné z 90,6 až 95,5 procenta.

Mateřských škol podle statistik ministerstva školství přibývá, ve školním roce 2019/2020 jich bylo 5304, v tomto školním roce je jich 5398.

Odklady školní docházky

Kapacity MŠ zabírají i děti, které mají odklad povinné školní docházky. Podíl dětí s odkladem je v Česku vyšší, než je průměr ostatních evropských zemí. Dlouhodobě dosahuje hodnot vyšších než 20 procent, v posledních letech se podle školní inspekce blíží 25 procentům. Ministerstvo chce vysoké množství odkladů řešit, připravilo čtyři možné varianty.

Do mateřských škol v Česku chodí 364 491 dětí, vyplývá ze statistiky MŠMT. Je to zhruba o jedno procento méně než v předchozím školním roce, ale více než ve školním roce 2021/2022, kdy bylo v MŠ asi 360 500 dětí. Loni evidovalo ministerstvo 169 235 žádostí o přijetí do školky, ředitelé odmítli 43 715 žádostí. Počty neuspokojených žádostí podle ministerstva nemusí znamenat, že dítě nebylo nakonec ve školce umístěno. Rodiče podávají žádosti i do více škol, což podle resortu zkresluje údaje.

Nově nastoupilo do školek v tomto školním roce 115 682 dětí, z toho 57 492 byly tříleté děti, dětí mladších tří let nastoupilo 30 274. Asi 80 procent dětí nastoupilo do mateřské školy ve svém spádovém obvodu, vyplývá ze statistiky ministerstva.

Přísného zkoušení u zápisů do základních škol ubývá

Věda a školy

Zástupkyně MŠMT: Roste počet žáků běžných ZŠ, kteří mají závažnou vadu řeči

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám