Hlavní obsah

Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci

Praha

Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu. Uvedl to rostlinný genetik Jaroslav Doležel z Akademie věd ČR. Podle experta na rostlinnou produkci Josefa Soukupa z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) je třeba vyšších výnosů i omezení plýtvání.

Foto: Ústav experimentální botaniky AV ČR

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel z Akademie věd ČR

Článek

Za přínosné a bezpečné označili Doležel se Soukupem také metody genetické úpravy plodin, které nyní legislativa EU prakticky neumožňuje.

Z hlediska vědeckých posouzení jsou schválené geneticky upravené odrůdy stejně bezpečné jako konvenční a ve světě se stávají standardem
Josef Soukup, ČZU

„Celosvětově je potřeba zvýšit produkci potravin,“ konstatoval Doležel. „Asi 800 milionů lidí trpí hladem.To se bude zhoršovat, protože lidí bude dále přibývat, a k tomu nastává klimatická změna. Zvyšuje se průměrná teplota, s tím do budoucna nedostatek vody, a to snižuje výnosy,“ pokračoval vědec z Ústavu experimentální botaniky AV.

Větší problém než sucho může být nestabilní počasí

Podle Doležela je zásadní zavést odrůdy plodin přizpůsobené změně klimatu a odolné vůči novým chorobám a škůdcům.

„Problém s klimatem v naší oblasti je spíše nestabilní počasí než trvalé sucho. Když budou přívaly vody a pak období sucha, které postihne pšenici nebo jinou plodinu v citlivém období vývoje, tak se výnosy opravdu hodně sníží,“ zdůraznil vědec.

Čína vytváří nové potraviny v kosmu. Vylepšuje semínka plodin ozařováním

Věda a školy

Za důležité považuje mít plodiny, které to překonají. Je přesvědčen, že to zajistí nové metody šlechtění založené na změně dědičné informace.

Příklad z Argentiny

Kupříkladu v Argentině pěstují pšenici a sóju odolnější vůči suchu s genem ze slunečnice. Mají asi o 20 procent vyšší výnosy oproti klasickým odrůdám.

Jako další metodu vědec zmínil editování genomu, kdy vědci do plodin nevnesou cizí informaci natrvalo. „Vneseme tam jen komplex, který udělá opravu DNA a pak se ho můžeme zbavit,“ popsal s tím, že ani to současná legislativa EU prakticky neumožňuje.

Hnědé uhlí dokáže udržet vodu na polích, tvrdí vědci

Věda a školy

Podle Doležela se v EU řeší možná změna, ve světě se však geneticky upravené plodiny pěstují asi ve 30 zemích, celkově na osmině celosvětově obdělávané půdy. Doležel také upozornil, že možnosti klasického šlechtění jsou v podstatě vyčerpané.

I Soukup uvedl, že z hlediska vědeckých posouzení jsou schválené geneticky upravené odrůdy stejně bezpečné jako konvenční a ve světě se stávají standardem. „Nejnovější odrůdy mohou mít i příznivější složení obsahových látek, lepší skladovatelnost a podobně,“ podotkl vědec.

Podle Soukupa s rostoucí potřebou potravin, krmiv i energetických plodin a úbytkem zemědělské půdy „není jiné cesty“ než snaha o zvýšení výroby z plošné jednotky a omezení plýtvání a ztrát na produkci plodin.

Dostupnost v rozvojových zemích?

Soukup dále řekl, že dostupnost potravin se i v rozvojových zemích zlepšuje, celé regiony ale nemohou dlouhodobě spoléhat na dovoz potravin.

Nový web nabízí učitelům materiály o změně klimatu

Věda a školy

„Musí se více snažit dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti, přestože přírodní podmínky nemají mnohdy ideální,“ poznamenal Soukup, děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU.

Jako další palčivé problémy vyjmenoval, že chudší země nemají prostředky k zmírnění dopadů klimatické změny a světu hrozí postupné vyčerpávání nalezišť fosforečných a draselných hnojiv i půdní zásoby živin, pokud se jejich odběr nevykompenzuje hnojením.

Výběr článků

Načítám