Hlavní obsah

Přestat používat slovo olympiáda u školních soutěží? Situace je absurdní, tvrdí Ženíšek

Praha

Český olympijský výbor (ČOV) chce po pořadatelích vědomostních soutěží, aby přestali používat v názvu slovo olympiáda – zejména nejedná-li se o „ryze nekomerční aktivity“. Situace kolem školních olympiád je absurdní, shodli se v reakci na to ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09) a Učená společnost ČR.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek

Článek

Ženíšek a Učená společnost spolu s dalšími politiky, vědci i organizátory soutěží uvedli, že školní olympiády mají dlouholetou tradici a podporují rozvoj talentovaných žáků.

„Školní olympiády nejsou komerční“

ČOV přitom, jak upozornil server Seznam Zprávy, chce po pořadatelích těchto školních soutěží, aby přestali zcela používat v názvu slovo olympiáda. Výbor vychází ze zákona o ochraně olympijských symbolik, ve kterém se mj. píše, že jakékoli užívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní či jiné obdobné účely je možné pouze na základě předchozího písemného zmocnění.

Podle Učené společnosti i organizátorů nejsou vědomostní soutěže komerční.

Rusové na olympiádě se nelíbí ani dalším partnerům ČOV. Zatím ale zůstávají

Ekonomika
  • Vyjádření ČOV:
  • „Český olympijský výbor vždy podporoval pořádání školních vzdělávacích soutěží s názvem olympiáda v případech, kdy se jedná o ryze nekomerční aktivity. Postupujeme takto i v souladu s MŠMT ČR a nemáme v úmyslu na tomto postoji nic měnit.“
  • (...) „Musíme se vymezit vůči aktivitám, které odporují ochraně olympijských symbolik. To nastává v případě, že se organizátoři vzdělávacích soutěží snaží registrovat logo s olympijskou symbolikou, spojují se i s komerčními partnery, kterým nenáleží používání olympijských symbolik, a tak dále. Zkrátka kde jde o komerční využití olympijských symbolik,“ řekla ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová.

Výklad zákona o ochraně olympijských symbolik je podle Ženíška v tomto konkrétním smyslu nepochopitelný.

„Účast komerčních sponzorů na podpoře olympiád, kterou zmiňuje ČOV, podle mě rozhodně není dostatečný důvod, aby ČOV souhlas olympiádám nyní neudělil,“ uvedl.

Podle výzvy ministerstva školství na podporu oborových soutěží mohou pořadatelé získat dotaci se spoluúčastí.

„Dotace může být poskytnuta maximálně do 90 procent celkových rozpočtovaných nákladů projektu uvedených v žádosti. V případě nižších reálných nákladů na projekt musí být podmínka alespoň desetiprocentní spoluúčasti zachována,“ stojí ve výzvě.

Pořadatelé si tak hledají partnery, kteří doplatí zbylou částku. Ministerstvo doplnilo výzvu na pořádání školních olympiád o informaci, že žadatel musí dodržovat zákon o ochraně olympijských symbolik. Doplnilo ji na základě výzvy od ČOV, sdělilo nyní na dotaz ČTK.

KOMENTÁŘ: Olympijský výbor zaspal, ukazuje kauza boxerek. Obětujeme fair play? – Alex Švamberk

Komentáře

„V případě žádostí o udělení dotace na pořádání školních soutěží, které pořadatel nazývá olympiádou, nebylo a není podmínkou přiložení souhlasu ČOV s používáním zákonem chráněných olympijských symbolik. MŠMT tuto podmínku neplánuje stanovit ani do budoucna. Odpovědností žadatele je, aby byl název projektu v souladu se zákonem,“ uvedlo ve středu na dotaz ČTK ministerstvo školství.

Biologická a zeměpisná olympiáda nedostaly souhlas

Např. biologická či zeměpisná olympiáda dostaly od ČOV stanovisko, podle kterého jim výbor souhlas s použitím výrazu „olympiáda“ neuděluje, uvedla Učená společnost v otevřeném dopise.

Vedení ministerstva školství oslovilo předsedu olympijského výboru s žádostí o jednání, oznámil na síti X náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS). „Jsem přesvědčen, že existence matematických, biologických aj. ‚olympiád‘ zákonem chráněné zájmy mezinárodního olympijského hnutí nijak neohrožuje,“ napsal.

„V návaznosti na informace z médií již vedení MŠMT oslovilo předsedu ČOV s žádostí o podrobné písemné stanovisko ČOV, které by jeho aktuální postoj směrem k žadatelům, kteří se na něj obrátili, osvětlilo, a jakmile jej obdržíme, vyzveme vedení ČOV k jednání v této věci,“ uvedlo dále ve středu ministerstvo školství.

„Situace okolo olympiád mě mrzí a považuji ji za absurdní. Školní olympiády desítky let produkují talenty v mnoha různých oborech a jsou pevnou součástí rozvoje nadaných studentů u nás,“ uvedl Ženíšek.

Snahu zakázat pojmenování olympiáda pro soutěže ve školách považuje za velmi nešťastnou např. místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN).

„Celá věc je natolik neuvěřitelná a absurdní, že se snad musí jednat jen o jakési nedorozumění nebo nevhodnou aktivitu jednotlivců, která není vyjádřením oficiálního názoru Českého olympijského výboru ani ministerstva školství,“ uvedla Učená společnost v otevřeném dopise.

Žádá v něm, aby výbor a ministerstvo svůj postoj ke školním znalostním a dovednostním olympiádám přehodnotily a „neztěžovaly jejich organizátorům tímto absurdním požadavkem jejich záslužnou a celé společnosti prospěšnou práci“, uvedla.

„Když si tak srovnám ty zlaté medaile z mezinárodních biologických, chemických a dalších olympiád získaných našimi skvělými studenty s výsledky práce Českého olympijského výboru, říkám si, jestli je rozumné to těm lidem z ČOV dovolit používat,“ rýpl si na síti X biochemik Jan Konvalinka.

Absolutními vítězi Evropské olympiády experimentálních věd jsou středoškoláci z Česka

Věda a školy

Elektrotechnickou olympiádu vyhrál gymnazista Tadeáš Fryčák

Věda a školy

Výběr článků

Načítám