Hlavní obsah

Přes 9000 maturantů se potýká s podzimním termínem zkoušky

Maturanty čeká tento týden státní zkouška, k tzv. podzimnímu termínu se přihlásilo téměř 9100 lidí. Pro 6700 z nich je to opravný termín, pro zbylé řádný či náhradní termín. Vyplývá to z dat Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), příspěvkové organizace ministerstva školství, která státní maturitní zkoušky organizuje. Někteří z maturujících již nyní mají za sebou didaktický test z češtiny.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek.

Článek

V pondělí 4. září se podle Cermatu konají zkoušky z českého jazyka a literatury, v úterý z matematiky a cizích jazyků a ve středu dobrovolná rozšiřující zkouška z matematiky.

Výsledky těchto testů budou do 10. září. Podle vyhlášky z roku 2020 se maturitní testy neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ nebo „neuspěl“.

Nejvíce maturantů teď opravuje státní maturitní zkoušku z češtiny. K didaktickému testu z tohoto předmětu se chystalo téměř 4300 lidí. Své znalosti z angličtiny bude v září testovat 1757 maturantů, kteří se tak vynasnaží opravit své dříve neúspěšné pokusy.

Zůstaňte otevření novým věcem, nabádal Fiala studenty. Pavel nabádal děti ke čtení

Domácí

Testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny budou opětovně skládat jednotky až nízké stovky maturantů. K opravnému testu z matematiky míří zhruba 1600 zájemců o maturitní vysvědčení.

Studium letošních maturantů ovlivnila v minulých třech školních rocích opatření proti epidemii covidu-19 spojená s výukou na dálku. Někteří odborníci na vzdělávání proto upozorňovali, že tak mohli mít studium obtížnější. V letech epidemie byly zkoušky pro maturanty upravené, letos se konají ve standardním režimu.

S platy učitelů to jde zase z kopce, varuje studie

Domácí

V květnu šlo ke státním maturitním zkouškám poprvé téměř 71 800 středoškoláků, o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakují, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo přes 77 200 lidí. Státní didaktické testy organizované Cermatem letos maturanti psali od 2. do 5. května.

Digitalizace přihlášek na SŠ

Cermat organizuje nejen státní maturity, ale i jednotné přijímací zkoušky. Jak řekl minulý týden na jednání sněmovního školského výboru ředitel Cermatu Miroslav Krejčí, tato příspěvková organizace MŠMT je schopna do konce roku připravit systém pro digitalizaci přihlašování na střední školy.

Školy se chystají na přívaly přihlášek, ale bez papírování

Domácí

Cermat na dodavatele programu v polovině července vypsal veřejnou zakázku. V tendru podaly firmy šest nabídek, vítěz se aktuálně vybírá.

Digitalizovaná forma přijímacího řízení na střední školy by podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) mohla fungovat od příštího roku. Záleží podle něj ale zejména na změně legislativy.

MŠMT zatím podle ministra připravilo návrhy novely školského zákona a vyhlášky, která upravuje přihlašování na SŠ.

Šéf Cermatu: Do konce roku jsme schopni připravit systém pro digitalizaci přihlášek na SŠ

Věda a školy
  • Na jednotné přijímací zkoušky budou mít uchazeči o středoškolské studium v roce 2024 dva pokusy, i když by zřejmě mohli podávat tři přihlášky. Pokud zákonodárci schválí změnu zákona, mohli by přihlášky posílat elektronickou cestou. Nyní mohou mít žáci v prvním kole přijímacího řízení dvě přihlášky, a to v papírové formě.
  • Každý uchazeč tedy bude moci podat tři přihlášky namísto dvou, ale po přijímačkách už si nebude moci vybírat. Systém ho přiřadí na školu podle pořadníku, který si uchazeč určí od prvního místa po třetí.

Bek: Některým vysokoškolským učitelům můžou závidět platy i politici

PoliTalk

Výběr článků

Načítám