Hlavní obsah

Překvapení pro planetology: Sopky u rovníku Marsu pokrývá jinovatka

Na vrcholech jedněch z největších hor ve Sluneční soustavě, gigantických vulkánech ležících v rovníkovém pásmu Marsu, se tvoří jinovatka. Snímky rozlehlých kráterů s tenkou vrstvou námrazy náhodou zachytila sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Evropské kosmické agentury (ESA). Vědcům objev pomůže lépe porozumět koloběhu vody na rudé planetě.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin

Nasimulovaný perspektivní snímek představuje Olympus Mons, nejvyšší sopku nejen na Marsu, ale v celé Sluneční soustavě. Vulkán, na kterém byla odhalena jinovatka, měří asi 600 kilometrů v průměru

Článek

Jinovatka na snímcích orbitální sondy pokrývá krátery sopek v hornaté vulkanické oblasti Tharsis, která se rozkládá v okolí rovníku v délce zhruba 5000 kilometrů. Leží zde i nejvyšší hora Sluneční soustavy – 22 kilometrů vysoká štítová sopka Olympus Mons.

Vědecký tým, který objev popsal v odborném časopise Nature Geosciences, jinovatka překvapila.

„Mysleli jsme si, že kolem rovníku Marsu je to nemožné,“ uvedl podle webu ESA planetolog Adomas Valantinas, hlavní autor studie, který působil na univerzitě ve švýcarském Bernu a nyní je výzkumníkem na americké Brownově univerzitě.

Nové místo pro hledání stop života? Vědci doufají, že objevili na Marsu obří sopku

Věda a školy

„Kombinace působení slunečního svitu a řídké atmosféry zde udržuje relativně vysoké teploty na povrchu i na vrcholcích hor, na rozdíl od toho, co vidíme na Zemi, kde namrzlé vrcholky můžeme očekávat,“ poznamenal Valantinas. Existence jinovatky je v takových podmínkách podle něj fascinující.

Foto: ESA/TGO/CaSSIS

Vědci na sopkách poblíž marsovského rovníku poprvé identifikovali námrazu

„Námrazu zaznamenaly i jiné sondy, ale ve vlhčích oblastech, zejména na severních pláních Marsu,“ řekl agentuře AFP jeden z autorů studie Frédéric Schmidt z univerzity v Saclay na předměstí Paříže.

Tenká, přesto na obří ploše

Plochy pokryté námrazou se udrží jen několik hodin okolo východu Slunce, poté se vypaří. Jsou tenké, pravděpodobně silné jen setinu milimetru, zhruba jako lidský vlas.

Pokrývají ale obrovskou plochu. Množství námrazy představuje asi 150 tisíc tun vody, která se během chladných ročních období na Marsu vypařuje do atmosféry a následně zase usazuje jako jinovatka.

Podle ESA takové množství vody odpovídá zhruba 60 olympijským plaveckým bazénům.

Foto: ESA/TGO/CaSSIS

Tento snímek s vysokým rozlišením ukazuje nově objevenou jinovatku na vrcholu vulkánu Olympus Mons na Marsu. Námraza se jeví modře zbarvená

Evropská kosmická agentura a NASA stvrdily těsnou spolupráci při vyslání vozítka na Mars

Věda a školy

Výběr článků

Načítám