Hlavní obsah

Předškolního vzdělávání se nejméně dětí účastní na severozápadě Čech

Praha

Zapojení dětí ve věku tří až pěti let do předškolního vzdělávání se v Česku pohybuje na vysoké úrovni, ve školním roce 2023/2024 jejich podíl činil 90 procent. Situace v regionech je ale nerovnoměrná. Nejnižší podíly dětí zapsaných v mateřských školách jsou v okresech Most, Ústí nad Labem a Teplice. Naopak takřka stoprocentní míru zapojení do předškolního vzdělávání mají okresy Pelhřimov na Vysočině, Semily v Libereckém kraji a Prachatice v Jihočeském.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Jak vyplývá ze zjištění České školní inspekce (ČŠI), povinného předškolního vzdělávání se ve školním roce 2023/2024 účastnilo téměř 100 procent pětiletých dětí. Také zde jsou ale regionální rozdíly v počtu případů, kdy rodiče dítě k povinnému předškolnímu vzdělávání nepřihlásili.

V celorepublikovém průměru se podíl mateřských škol, které zaznamenaly takový případ, pohybuje pod osmi procenty.

V Ústeckém kraji je ale zastoupení takových mateřských škol zhruba pětinové, jen o něco málo nižší v Karlovarském kraji. Zároveň na Ústecký kraj připadá přibližně třetina případů z celé České republiky.

České děti se netěší do školy. Pomůže manuál inspektorů

Domácí

Podle ČŠI je z hlediska zapojení do předškolního vzdělávání důležitý také podíl dětí, které do něj nastupují až v pěti letech, tedy rok před začátkem povinné školní docházky.

Celorepublikově je tento podíl 11 procent. Nejvyšší je s 18 procenty na Mostecku, vysoké hodnoty se vyskytují také v dalších okresech Ústeckého, Karlovarského či Plzeňského kraje. Okresy, kde děti začínají předškolní vzdělávání mnohem dříve, jsou zejména v jihovýchodní části republiky.

Nejvyšší účast v pásu od Jihočeského po Liberecký kraj

Alarmující je podle školní inspekce fakt, že navzdory povinnému poslednímu roku předškolního vzdělávání návštěvnost mateřských škol dosahovala v průměru 65 procent, tedy tři až čtyři z deseti dětí při inspekci byly nepřítomné.

Zcela nejnižší hodnotu zaznamenala ČŠI v Ústeckém kraji, ale nízké byly podíly přítomných také v mateřských školách v Olomouckém, Karlovarském a Středočeském kraji. Naopak nejvyšší návštěvnost byla v souvislém pásu od Jihočeského po Liberecký kraj.

Asistenty všem prvňákům a zrušit známkování? S omezením odkladů souhlasí i opozice

Domácí

Rodiče si leckde připlatí za školku i družinu

Domácí

Výběr článků

Načítám